Cititul versus privitul

Pe fondul unei rezistențe la lectură cultivată de facilizarea accesului la informaţie și datorată tehnologiilor mobile, mulţi tineri şi adolescenți consideră cititul o reală pierdere de vreme şi o acţiune (destul de) plictisitoare. Şi cum ar putea părea alfel pentru un tânăr care constată că efortul cognitiv solicitat de lectură pare (semnificativ) mai mare decât cel al privirii unui filmuleţ pe Youtube (mult mai confortabil pentru că este pasiv).

Nu deoarece acestea nu ar fi surse remarcabile de informare, din contră! Doar că pur şi simplu una nu o înlocuieşte pe cealaltă! Mijloacele moderne de informare sunt benefice dar nu suficiente în sine. Ele vin să completeze nu să înlocuiască lectura! Şi vorbim aici atât de actul propriu-zis al lecturii (complet diferit din punct de vedere al proceselor cognitive de actul vizionării unui material video), cât şi de natura şi calitatea informaţiilor acumulate prin cele două mijloace diferite. În plus, pentru cei interesați de dezvoltarea abilităților de citire rapidă, experiența de a citi este evident utilă!

 

Lectura dezvoltă mintea

Datorită mecanismelor cognitive implicate (atenţie şi concentrare, memorie, imaginaţie, analiză, etc), lectura reprezintă în mult mai mare măsură un mijloc de antrenare cognitivă şi dezvoltare a minţii decât vizionarea unui film video! Copiii rămân cu impresia că pentru orice subiect vor găsi un material video! În consecință, lectura în sine, ca şi procedeu de informare, se decredibilizează. Urmarea este că orice funcţie nefolosită, se „ofileşte şi moare”! Asta înseamă că atunci când pur şi simplu copilul va fi nevoit să citească, actul cognitiv al lecturii va părea dificil, aşa cum pentru un dreptaci este dificil să scrie cu stânga. Nu deoarece nu poate, dar nu vine natural.

(ne)Cititul este deci (și) o chestiune de obişnuiță! Dezvoltarea timpurie a pasiunii şi aplecării pentru citit reprezintă cel mai simplu şi natural mijloc de a favoriza lectura mai târziu. Și atunci, cum încurajăm copiii să citească? Pentru a obține cele mai bune rezultate în demersul nostru de încuraja cititul la copii, trebuie utilizat un mix de soluţii.

 

10 metode practice: cum încurajăm copiii să citească

  1. Explică-i copilului tău cele 7 beneficii majore ale cititului. Cititul dezvoltă vocabularul, gândirea şi comunicarea. Creşte capacitatea de a acţiona. Reduce stresul. Este o formă de antrenament a minţii şi dezvoltă inteligenţa. Vezi detalii în materialul nostru: Cititul şi lectura ne fac mai deştepţi şi inteligenţi (la propriu). Este pur şi simplu particularitatea lecturii să creeze aceste beneficii, aşa cum particularitatea zahărului este că este dulce. Nici un alt mijloc de informare nu poate înlocui lectura, aşa cum zahărul nu poate înlocui sarea. Înţelegerea acestor beneficii (care se obţin uşor în urma lecturii) reprezintă o primă construcţie motivaţională pentru citit pentru copil.

Tehnologia poate fi aliatul nostru

  1. Facilitează lectura prin intermediul tehnologiilor pe care oricum le foloseşte. Tableta face deja parte din universul cunoscut şi acceptat de tinerii de astăzi. Putem transforma ușor tableta într-o carte! Se pot instala softuri dedicate sau poți cumpăra o tabletă specializată pentru citit gen Kindle. În plus, aceste soluţii oferă într-adevăr câteva beneficii suplimentare în lucrul cu textul, cu ar fi dicţionar instant, hyper-links, inserarea de comentarii, share de text către un prieten, lectură paralelă colaborativă (doi pe acelaşi text), etc.
  2. Foloseşte Social Media pentru a încuraja pasiunea pentru un domeniu şi tangenţial, plăcerea şi obişnuinţa de a citi. Sunt numeroase grupuri și forumuri online practic despre orice astăzi. Faptul că va discuta cu tineri de aceaşi vârstă pe un subiect de interes nu poate fi decât benefic. Aceste grupuri reprezintă în acelaşi timp oportunităţi de a-şi face noi prieteni, de a-şi demonstra inteligenţa sau punctul de vedere și de a afla opinii noi. Identifică un grup online pentru o carte la modă (din când în când apare câte o serie fenomen pentru tineri: Harry Potter, Hobbit, Amurg, etc. pentru care la fel de interesante precum cărţile sunt comunităţile create în jurul lor). Ori, nu prea poţi fi membru în aceste comunităţi fără să citeşti cărţile respective şi astfel, una o aduce pe cealaltă.

Pofta vine mâncând

  1. Recompensează orice inițiativă de a citi. Bucuria de a citi ar trebui să fie intrinsecă, dar pentru asta, copilul trebuie întâi să citească. Uneori, “pofta vine mâncând” spune un proverb românesc! Dacă la început poate fi nevoie de o motivaţie externă, ulterior motivaţia se poate internaliza pentru că tânărul va experimenta direct şi va simţi la propriu beneficiile lecturii.
  2. Aplică mecanismul dezvoltării de obiceiuri bune în trepte. Pentru cineva neobişnuit să alerge de exemplu, să înceapă cu o cursă de 10 km poate fi dezarmant şi abuziv. Începe lent, fără grabă, lasă natura să lucreze. Este suficient dacă citeşte 30 min la 3 zile, de la zero, sau 1h pe zi de la 1h la două zile timp de 1-2 luni pentru ca apoi să facă saltul natural către mai mult. Vezi detalii în materialul nostru: Cum se construiesc obiceiuri bune! Folosește puterea obișnuinței pentru a te dezvolta.
  3. Fă o listă de 10-15 subiecte şi cărţi bune, care crezi că i-ar plăcea. Poţi adauga o mică descriere de câteva rânduri la fiecare astfel încât să ştie despre ce este cartea. Ca o degustare, ca un aperitiv înainte de masă. Uşurează-i astfel munca de a alege între ele. Alcătuiţi împreună un top 3 most wanted şi cumpără-le. Este mult mai uşor să începi ceva dacă nu pleci chiar de la zero.

Construiește un mediu propice cititului

  1. Pentru că vorbim de încurajarea cititului în general, la început contează mai puţin ce citeşte, atât timp cât citeşte. Preferabil deci este să înceapă prin a citi ceva care chiar îi place, altfel dublul efort psihologic, (1) de a citi (dacă nu este obişnuit/nu îi place), de a citi ceva (2) neinteresant sau neatractiv, poate fi prea mult. Lasă copilul să aleagă ce vrea să citească. Este un bun exerciţiu să înceapă cu materiale care ţin de propriile interese. Ai încredere în copilul tău că știe ce îi place. De exemplu, dacă îi place matematica, atunci poţi să îi cumperi jurnalul sau memoriile unui mare matematician. Cu certitudine va găsi lectura interesantă odată în plus! NU trebuie să fie deci vorba de o carte ştiinţifică de 800 pagini, poate fi ceva tangenţial şi cu fir narativ.
  2. Dă un exemplu personal. Oricine este mai credibil dacă îşi urmează propriile sfaturi. Cum este pentru un copil să dezvolte o pasiune pentru citit dacă nici tati şi nici mami nu citesc la rândul lor (mai) deloc? Sigur, motivele pot fi diferite în cazul părinţilor. (oboseală după o zi de muncă, lipsa de timp, griji şi preocupări de adulţi, educaţia deja s-a petrecut în mare parte). Adulţii se concentrează oricum pe a face mai mult decât pe a studia, fiind în altă etapă a vieții. De înţeles toate şi justificate din punct de vedere raţional, însă din punct de vedere emoţional şi educaţional reprezintă motivul perfect pentru un tânăr să nu citească la rândul lui.

A citi înseamă mai mult decât (doar) a citi

  1. Fă-i cărţi (bune) cadou şi orice are legătură cu cititul. Mediul ne îmbie să trecem la acţiune prin simplu fapt că este acolo la îndemână. Orice este nou stârneşte interesul, chiar şi pe termen scurt, însă copilul se va uita pe carte (măcar să vadă despre ce este), o va răsfoi, etc. Cu cât avem mai mult contact cu ceva, cu atât acel ceva ne devine mai familiar şi mai apropiat.
  2. Foloseşte orice prilej pentru a discuta (neinvaziv însă) despre subiectele cărţilor citite. Este o ocazie pentru copil să îşi exprime opiniile şi punctul de vedere despre carte. Astfel creşte nivelul de engagement faţă de aceasta. În plus, discuţiile reprezintă un excelent mijloc de a-şi structura gândurile şi a consolida memoria celor citite. Suplimentar, discuțiile aduc valoare adăugată și amplifică beneficiile cititului, punând subiectul în relație cu opinile (lui/ei) despre lume și viața de zi cu zi.

Concluzii

Cum încurajăm copiii să citească? Soluția nu este deci să stăm cu gura pe ei! Ba din contră! Niciuna dintre sugestiile de mai sus nu este de tip „telling” (impunere), toate sunt de tip „selling” (convingere). 

Odată conturat acest obicei bun (pentru că realmente este un obicei bun), plăcerea pentru lectură se va auto-întreţine şi va contribui la dezvoltarea emoţională, cognitivă şi culturală a copilului. Indiferent de suportul folosit (carte fizică, Kindle, tabletă, etc.) şi de faptul că am evoluat tehnologic, lectura are ceva magic, ne amplifică şi ne îmbogăţeşte viaţa.

Cum spunea George R.R. Martin (autorul seriei Urzeala Tronurilor) “A reader lives a thousand lives before he dies. The man who never reads lives only one.


INTRĂ AICI PENTRU CURSUL DE CITIRE RAPIDĂ ȘI EFICIENTĂ! DACĂ (TOT) CITEȘTI, ATUNCI CITEȘTE CA UN PROFESIONIST