Dezvoltarea creativității la elevi și studenți

Sunt nenumărate exemple de companii care nici nu existau până în urmă cu câţiva ani (multe fondate de tineri) dar care astăzi au o prezenţa globală dominantă! De ce? Pentru că schimbat radical modul în care trăim! Toate au în comun un singur lucru: se bazează pe idei noi, creative! Viitorul nu mai este al celor „muncitori” în sens clasic, ci al celor capabili să inoveze!

Dezvoltarea creativităţii la elevi şi studenţi devine de aceea esenţială în procesul creșterii personale, mai ales în contextul unui sistem de învăţământ unde creativitatea este ultima preocupare sau chiar se descurajează creativitatea!

 

Un singur om poate schimba lumea

Globalizarea şi internetul au făcut ca astăzi să fie posibil ca un singur om să poată schimba lumea! A fost nevoie de un singur om, Steve Jobs ca întreg domeniul (tele)comunicaţiilor să se schimbe pentru totdeauna. Mark Zuckerberg a făcut ca mediul social să devină viral. Larry Page şi Serghei Brin (fondatorii Google) au catalogat internetul și l-au făcut astfel accesibil. Jeff Bezos (Amazon) a inventat practic comerţul online la scară mondială.

Lista poate continua cu zeci şi sute de nume de tineri deştepţi şi inovativi care în ultimii 15-20 de ani au schimbat radical tot ce se ştia despre domeniile în care s-au lansat.  Ce îi caracterizează pe toți? Capacitatea de a inova! Dacă așa stau lucrurile afară, cum este la noi? Mulți părinți, profesori și educatori au tras semnale de alarmă arătând că exact în perioada critică (practic de la 7 la 20 ani), tendința generală în învățământul de masă (nu neapărat intenționată) este de fapt defavorabilă pentru dezvoltărea creativității la elevi și studenți! Râmâne deci la latitudinea fiecăruia să găsească soluții!

 

10 modalități pentru dezvoltarea creativităţii

Dă-ţi voie să fii creativ/ă

  1. Dă-ţi voie să fii creativ/ă! Cu toţii suntem creativi în diverse grade! Oricum cu toţii suntem mult mai creativi decât ne dăm voie să fim! Fiinţa umană este însă profund creativă! Plecând de la această premiză a calităţii creative a fiecăruia dintre noi, rămâne doar să îţi (re)activezi potenţialul creativ pe care îl ai deja! Nu te (mai) teme de ridicol, nu te (mai) teme să fii luat/ă în râs. Aceastea sunt doar blocaje mentale ce vin dintr-o epocă apusă. Examinează-ţi convingerile, identifică şi elimină blocajele mentale care te împiedică să fii creativ/ă. Blocaje de genul “trebuie să fie un motiv pentru care este aşa, nu mă apuc eu acum să schimb”. Simpla eliminare a acestor blocaje este o măsură suficientă să devii mult mai creativ/a, pentru că deja eşti dar nu îţi dai voie să fii!
  2. Dezvoltă-ţi gândirea alternativă. Caută mereu soluţii noi la probleme vechi. Cum altfel s-ar putea face ceva sau altceva? Gândeşte-te întotdeauna la cum ai putea să dezvolţi o soluţie online sau să creezi o versiune digitală a ceva? Modernizarea unor soluţii vechi este adesea suficientă pentru a produce ceva nou și de valoare. De exemplu, cineva a produs în USA o sonerie wi-fi cu o cameră video astfel încât să vadă cine sună la ușă chiar dacă nu este acasă și deși aceasta nu este o idee nouă ci doar o adaptare a unui produs vechi la tehnologiile prezentului, business-ul este acum unul de milioane de dolari.

Colaborează!

  1. Strânge un grup de prieteni şi organizează sesiuni de Brainstorming. Este simplu şi fun! Tot ce trebuie să faci este să aduni 4-5 prieteni şi să alegeţi prin rotaţie o temă de lucru: cum să învăţăm mai uşor, cum să memorăm mai bine, cum să citim mai rapid sau cum să îmbunătăţeşti ceva, orice. O sesiune de Brainstorming durează în general până la o oră. Tot ce trebuie să faceţi este să generaţi idei şi soluţii, nu contează cât de trăznite la problema/tema aleasă. Inspiraţi fiind unii de alţii şi de sinergia grupului, o sesiune bună de brainstorming cu 4-5 membri poate genera până la 100 de idei. Nu de puţine ori, 2-3 idei din cele 100 sunt absolut remarcabile!
  2. Conectează-te la un grup de discuţii tematic, un forum sau dezvoltă un grup de prieteni cu care să discuţi diverse idei. Este adevărat că marile idei au apărut în mintea unui (singur) om dar niciodată din “vid” ci într-un context de preocupări şi concepte similare. Pregăteşte terenul pentru cele mai bune idei ale tale discutând cu alţii, ascultând opinia celor din jur şi văzând diverse perspective.

Acceptă noul!

  1. Încearcă ceva nou în fiecare zi, stimulează-ţi creieul şi mintea. Sigur, cu toţii avem o rutină zilnică şi este bine aşa, dar nu trebuie să ne rigidizăm. Păstrează-ţi mintea deschisă pentru că o idee bună poate apărea şi adesea apare din domenii tangenţiale, colaterale. Încearcă o mâncare nouă, călătorește, mergi la evenimente, citește, întâlnește oameni… etc. Cu cât ai parte de mai mult „nou” în viața ta, cu atât cresc mai mult șansele să îți vină idei creative.
  2. Fii curios, întreabă şi întreabă-te despre tot şi toate, exact ca un copil mic de 3 ani! De ce asta, de ce cealaltă? Pune întrebările corecte: se ştie că o întrebare bine formulată valorează mai mult decât un răspuns! Întreabă cum funcţionează un aparat, încearcă să înţelegi de ce se foloseşte ceva într-un fel şi nu în altul! Caută să înţelegi principiile care stau la baza unor fenomene! Automat, se vor naşte astfel noi conexiuni şi vor apărea oportunităţi de inovare.

Lasă timp pentru a crea, nu doar pentru a face

  1. Lasă-ţi timp pentru a gândi şi crea. Visează (cu ochii deschiși)! Gândeşte-te la viitor! Cu toţii suntem ocupaţi astăzi să facem! Suntem prinşi în activităţi, şcoala şi proiectele asociate ne răpesc tot timpul disponibil. Mulţi tineri au agende la fel de încărcate precum agenda unui CEO de multinaţională! Este nevoie de echilibru, lasă timp în agenda zilnică pentru… nimic! Creativitatea nu vine la comandă, nu este ceva ce poate fi programat. Mulţi însă au idei inovatiare dar sunt prea ocupaţi deja ca acestea să mai conteze. Nu planifica fiecare secundă liberă, lasă “spaţii” în agenda pentru a gândi și crea!
  2. Fă-ţi un caiet cu idei creative. De obicei acestea apar sub forma unei “sclipiri”, este ca un flash de lumină. Pe cât de repede apar, pe atât de repede dispar, dacă nu le acordăm atenţie. Iată de ce trebuie să le consemnezi imediat ce le ai într-un caiet. Nu trebuie să îl arăţi nimănui, nu te teme că te vei face de râs. Scrie tot ce îţi trece prin cap, orice idee oricât de trăznită, imposibilă sau “prostească” ar părea. La acest nivel nu trebuie să existe (auto)cenzură, mintea trebuie să fie liberă să creeze. Vei vedea mai târziu şi la rece câte idei sunt cu adevărat valide şi de care merită să te ocupi, dar cel puţin nu vei uita ideile bune.

Toate ideile sunt bune!

  1. Ia totul ca pe o provocare nu ca pe un obstacol. Dacă ceva nu funcţionează, perfect! Poate şi alţii simt la fel, este o ocazie pentru tine să rezolvi o problemă şi să profiţi de asta. Vezi ce poţi îmbunătăţi în jurul tău. Multe dintre marile companii ale prezentului au plecat de la nevoi fireşti ale fondatorilor lor, nevoi nerezolvate până la acel moment. Dropbox de exemplu (companie estimată astăzi la 10 miliarde de dolari) s-a născut de la nevoia fondatorului sau Drew Houston, student la MIT, de a avea mereu acces şi de oriunde la o serie de materiale de studiu. Materiale pe care le ţinea atunci pe nişte stick-uri USB pe care însă le tot uita acasă. Şi atunci şi-a zis: “Ce ar fi dacă aş crea un USB virtual?
  2. Nicio idee (creativă) nu e prea mică! Nu te gândi că inovaţia şi creativitatea presupun ceva mega-revoluţionar, nemaiauzit, de talia Teoriei Relativităţii a lui Einstein! Acest mindset blochează creativitatea pentru că pune presiune pe rezultat. Chiar şi marile genii ale lumii şi îşi numără ideile revoluţionare pe degetele de la o mână. O idee cu adevărat remarcabilă apare o dată la o generaţie dar asta nu înseamnă că multe alte idei nu sunt bune.

Dezvoltarea creativității la elevi și studenți este deja o cerință fundamentală pentru noua generație deoarece capacitatea de a inova va fi unul dintre factorii de succes în viitor! Investește în creativitate!


AFLĂ CUM SĂ ÎȚI DEZVOLȚI INTELIGENȚA PRIN TEHNICI DE ANTRENAMENT MENTAL