Avem nevoie de vacanță

Vacanţele sunt o minunată ocazie de refacere şi odihnă. După un an de muncă şi studiu, după teze şi examene pline de emoţii, vacanţa reprezintă momentul mult aşteptat. Copii, elevi, studenţi şi părinţi, cu toții ne bucurăm când vine vacanţa, orice vacanță sau concediu! Simțim că este necesară o perioadă de refacere, timp liber şi momente petrecute alături de cei dragi. Creierul are nevoie de o pauză dar asta nu înseamnă să oprim totul! Este în natura creierului să funcţioneze non-stop şi să se alimenteze cu informaţii! Nimic nu oboseşte creierul mai mult decât lipsa de activitate prelungită. Nici alternativa de a ne cimenta într-un fotoliu lipiţi de televizor ori de scaun jucând jocuri pe calculator 12 ore pe zi nu este dezirabilă. Trebuie găsită o cale de mijloc!

 

Studiu privind călătoriile și dezvoltarea intelectuală

Mulți părinți se întreabă cum să stimuleze inteligența copiilor lor. Wagner Group împreună cu U.S. Travel Association au realizat recent (2014) în SUA un studiu care arată că vacanţele petrecute corect au un efect secundar remarcabil în ceea ce privește inteligența copiilor şi succesul în viaţă. Iar secretul stă în călătorii, mai ales cele care au şi o latură educaţională, adică vacanţe active care presupun explorarea unor zone noi, când copiii au ocazia să experimenteze aspecte culturale noi sau fapte şi date istorice, etc.

Studiul s-a realizat pe un număr de 400 de persoane cu vârsta între 21-69 de ani la data studiului şi care au călătorit către o destinaţie aflată la cel puţin 90-100 de km de casă în perioada când aveau între 12 şi 18 ani. Studiul a beneficiat de un grup de control identic ca şi compoziţie de alte 200 de persoane ce nu au realizat astfel de călătorii în aceeaşi perioadă de viaţă. Deci, avem două grupuri de oameni: unii care au călătorit intensiv pe când aveau între 12 şi 18 ani şi unii care nu au călătorit mai deloc la acea vârstă.

 

Relația dintre călătorii, inteligența copiilor și succesul în viață

Rezultatele studiului sunt remarcabile! Indiferent de ceilalţi factori demografici (vârstă, sex, naţionalitate, localitate de reşedinţă, nivel financiar al familiei de provenienţă), cei care au călătorit în adolescenţă au ajuns mai târziu să aibă:

  • un procentaj semnificativ mai mare de reuşite şcolare şi un nivel educaţional mai înalt (studii superioare şi postuniversitare) (57% faţă de 33% grupul de control)
  • un venit financiar cu până la 12% mai mare decât cei care nu au călătorit în adolescenţă.

 

Participanţii la studiu au relatat că au avut numai de câştigat de pe urma călătoriilor:

  • călătoriile respective au avut un impact semnificativ asupra dezvoltării intelectuale şi rezultatelor şcolare (89%)
  • călătoriile le-au trezit curiozitatea şi interesul faţă de şcoală şi dorinţa de a cunoaşte (86%)
  • călătoriile i-au ajutat să obţină rezultate şcolare mai bune (59%)
  • călătoriile respective au fost percepute ca fiind instructive, interesante, stimulatoare şi inspiraţionale (90%)
  • călătoriile au fost transformative (54%)
  • călătoriile i-au făcut mai buni în general şi au contribuit la dezvoltarea personală (34%).

 

Concluzii

Rezultatele studiului sunt logice şi corecte şi nu trebuie să ne mire! Călătoriile sunt un excelent mijloc de a dezvolta inteligenţa copiilor deoarece stimulează curiozitatea, reprezintă un mijloc perfect de a învăţa şi încerca lucruri noi fără măcar să realizezi că înveţi lucruri noi, extind cunoaşterea într-un mod fun şi relaxat, consolidează legăturile în familie şi crează amintiri plăcute și durabile şi astfel oferă confortul emoţional de care cu toţii avem nevoie mai ales în copilărie. În plus, călătoriile dezvoltă un spirit pozitiv de explorare şi experimentare în relaţie cu locuri şi culturi noi și necunoscute, ne încurajează să ne depăşim limitele şi să păşim în necunoscut. Toate acestea sunt calităţi care mai târziu, dincolo de fondul strict de cunoştinţe acumulate, conduc la formarea unor minţi educate, puternice, deschise spre nou – exact ingredientele esenţiale ale succesului!

Concluzia: copiii care călătoresc sunt mai inteligenţi şi au mai mult succes în viaţă! Vacanţă plăcută!


AFLĂ CUM SĂ ÎȚI DEZVOLȚI INTELIGENȚA PRIN TEHNICI DE ANTRENAMENT MENTAL