Ce NU este gestionarea timpului
Nu este întotdeauna uşor să ştii ce vrei şi nici nu este întotdeauna uşor ca ştiind ce vrei să ai răbdarea să construieşti în timp până ce realizezi ce ţi-ai propus. Nimic nu se întâmplă peste noapte dar într-o epocă a imediatului, a Facebook-ului, a Snapchat-ului şi a Whatapp-ului, lumea şi-a pierdut răbdarea şi concentrarea. Studiile arată că abia ne mai putem menţine concentrarea câteva minute pentru că apoi ne plictisim şi vrem un nou stimul.
Aşa că este pefect de înţeles de ce gestionarea timpului înţeleasă din perspectiva cazonă a atenţiei la detalii şi planificării organizate reprezintă deci un efort prea mare. Dar aici se ascunde o eroare de percepție despre gestionarea timpului. Gestionarea timpului nu trebuie confundată cu unele dintre instrumentele sale întocmai precum conceptul de maşină nu trebuie confundat cu un brand anume. Agenda, listele to do, calendarele şi planificatoarele nu sunt nimic altceva decât instrumente de managementulul timpului dar nu esenţa lui: nu despre oricine trece arcuşul peste corzile viorii se poate spune că ştie să cânte la vioară!
Ce este de fapt gestionarea timpului
Acestea fiind spuse, gestionarea timpului este în primul rând un proces de clarificare a minţii şi spiritului! Instrumentele și tehnicile vin după. Nu că nu ar fi importante. Dar căruța nu trebuie pusă înaintea boilor.
Să luăm câteva exemple celebre pentru a ilustra ideea: Bill Gates (Microsoft), Larry Page și Serghei Brin (fondatorii Google), Mark Zuckerberg (fondatorul Facebook), Steve Jobs (fondatorul Apple) – cu uşurinţă putem să îi nominalizăm ca fiind campionii productivităţii şi realizărilor personale! Într-un timp scurt, la vârste tinere, aceşti oameni au reuşit să realizeze ceea ce foarte mulţi oameni nu ar fi realizat nici în 5 vieţi. Au creat valoare la un nivel fără precedent.
Care este „secretul” productivităţii
Am putea să ne întrebăm: care a fost secretul productivităţii lor? S-au spetit muncind până la epuizare? Au trudit 20 ore pe zi, zi de zi de zi? Au leşinat la locul de muncă de oboseală? Nici pe de parte! Deci nu este o chestiune de cantitate!
Şi totuşi nimeni nu a reuşit o mai bună utilizare ori valorificare a timpului decât ei! Până la urmă de ce s-ar chinui oricine cu tehnici de gestionarea timpului dacă nu pentru că îşi doreşte să realizeze mai mult pe unitatea de timp, să obţină mai mult cu aceleaşi resurse investite? În aceeaşi zi de 24 de ore pentru toți, unii abia mută o hârtie dintr-un loc în altul în timp ce alţii impactează milioane de oameni prin ceea ce fac şi gândesc!
Din aceste exemple înţelegem secretul şi esenţa productivităţii şi gestionării timpului! Gestionarea timpului este despre despre a fi eficienţi şi productivi în sensul de a obţine mai mult cu acelaşi efort. Este despre a reuşi, despre a realiza ceva cu adevărat important în timpul pe care îl avem la dispoziţie zilnic! Nu este despre a munci mai mult, ci mai inteligent. Nici despre a planifica secundele cu zece zile înainte. Ori despre a jongla cu activităţi de tip multitasking, cât mai multe deodată! Nu că uneori astfel de abilităţi nu ajută!
Ce contează este de fapt să ştii ce vrei, să ai priorităţile foarte clar definite şi să te ocupi de ele în primul rând! Oamenii de succes gestionează de fapt prioritățile, nu timpul în mod direct! Recurg ei la tehnici de gestionarea timpului? Da, clar! Dar abia după ce au decis ce au de făcut!
Succesul poartă multe nume
Sigur, oamenii sunt diferiţi. Nu toţi vor să fondeze companii, nu toţi vor să facă bani şi nu toţi vor să fie vizibili. Unii poate vor doar să cânte la chitară sau să picteze în linişte un tablou. Şi este bine aşa, oamenii sunt diferiţi şi fiecare este motivat de scopuri şi obiective diferite. Nu vrem doar o lume de Steve Jobs şi Mark Zuckerbergi, fără Picasso, fără Mozart, fără Einstein, fără Dostoevsky sau fără Eminescu. Iar dacă Steve Jobs şi Mark Zuckerberg au creat companii tehnologice uriaşe (şi putem spune fără ezitare că sunt oameni realizaţi), acelaşi lucru îl putem spune şi despre Beethoven, Newton sau Brâncuşi. Şi ei sunt oameni realizaţi, și ei au reuşit. Şi ei au folosit la maxim timpul ce li s-a dat în timpul vieţii lor, ceea ce puţini alţii au reuşit.
Află ce vrei cu adevărat, gândește-te la ce poți fi cel mai bun din lume
De ce sunt ei realizaţi? Oare pentru că au ţinut agende şi şi-au organizat fiecare minut din viaţă? Sau pentru că au ştiut ce au vrut cu adevărat şi au arătat o determinare fără precedent, alături desigur de talent şi inspiraţie. Sigur, unii dintre cei nominalizaţi intră în categoria Geniilor! Au fost dăruiți cu abilităţi ieşite din comun și nu este „corect”, am putea zice, față de oamenii „normali”. Dar sunt nenumărate alte exemple de oameni la fel de realizaţi chiar dacă nu la fel de celebri.
Această nu este o pledoarie contra instrumentarului de gestionarea timpului, instrumentar care de altfel este util şi valoros. Întocmai precum expresia “haina nu îl face pe om” nu este o expresie anti-haine ori anti-fashion. Această este o pledoarie despre esenţe şi ceea ce contează şi este important cu adevărat în aplicarea eficientă a tehnicilor de gestionarea timpului!
Nu tehnicile în sine contează ori instrumentele ci faptul de a şti ce vrei, faptul de a fi continuu şi neîntrerupt aliniat cu propriile vise! Faptul de a-ţi găsi talentul, menirea şi determinarea te transformă într-un om realizat!
Gestionarea timpului este simplă când știi ce vrei
Un om care ştie ce vrea găseşte zilnic modalităţi de a-şi atinge obiectivul! Tehnicile de gestionarea timpului ajută și ne amplifică rezultatul fiind produsul preocupării multor oameni deștepti. Dar află în primul rând cine eşti şi ce vrei cu adevărat iar apoi tehnicile ți se vor părea ușoare și logice! Tehnicile sunt ușoare și simple pentru cei alimentați de energia unui țel!
INTRĂ AICI PENTRU UN CURS REVOLUȚIONAR DE GESTIONAREA TIMPULUI PENTRU ELEVI!