La Mentalio suntem mândri să promovăm performanța și modelele de succes iar Alice Chempf este exemplul perfect! În interviul amplu pe care ni l-a acordat, Alice vorbește despre “laboratorul” interior al performanței, pasiuni, despre viziunea și gândirea ei privind educația performantă, drumul către succes dar și îndemnul către generația din care face parte, despre cum s-a pregătit pentru Bacalaureat.

 

Cine este Alice Chempf

Absolventă a Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”, Alice este unul din cei 12 elevi din București care a obținut media 10 la Bacalaureat anul acesta, 2016! Felicitări Alice!

Alice a făcut parte din Echipa Națională de Dezbateri Academice la Campionatul Mondial din Singapore din 2015, este multiplă campioană națională la individual și cu echipa la Dezbateri Academice și a ocupat funcția de Redactor-Șef al Revistei LZR în perioada 2013-2016. Pe lângă toate aceste activități extrașcolare Alice își dedică timpul liber ieșirilor interminabile cu prietenii, concertelor în aer liber, îi plac plimbările lungi pe străzile orașelor cu istorie, să ia scurte pauze de scris, să meargă la petreceri și să se uite ore în șir la filme vechi. Ceea ce o recomandă cel mai mult este personalitatea ei, mixul de ambiție, integritate, dorință de implicare și creativitate, elemente care i-au adus până la această vârstă reușite de excepție.

 

Interviu Alice Chempf – Media 10 la Bacalaureat

Mentalio: Alice, știm că performanța nu este o întâmplare iar media 10 la Bacalaureat cu atât mai puțin. Cum privești acum toată această perioadă de pregătire, efortul pe care l-ai depus, ce te-a motivat?

Alice: Nu am făcut din nota 10 un scop în sine și probabil aceasta a fost cea mai interesantă parte, am încercat să combin pe cât posibil relaxarea cu învățatul și să încerc în ultima perioadă să recapitulez cât mai eficient. Nu cred că a existat o motivație pragmatică, mai degrabă un soi de ambiție exagerată de care nu am reușit niciodată să scap.

 

Mentalio: Care sunt dificultățile pe care le-ai întâmpinat în pregatirea pentru Bacalaureat? Cum le-ai depășit? Cât timp ai alocat pentru pregătire?

Alice: Cred că inamicul principal este presiunea imensă pe care o pun oamenii din jur, pare că s-a creat un fel de trend prin care examenul de Bacalaureat este ridicat la rang de obstacol absolut, lucru pe care personal, îl consider exagerat. E greu să treci peste toate poveștile de groază despre examenul maturității și să încerci să ai o perspectivă cât mai obiectivă, dar am reușit asta în timp. Cât despre pregătire, am căutat mereu un echilibru între învățat, distracție și activități extrașcolare. Ultima lună în schimb a fost fundamentală, atmosfera și trecerea timpului te fac mult mai productiv.

 

Mentalio: Cum ai făcut față cerințelor de la alte materii? Ce tehnici de învățare ai folosit?

Alice: Am o memorie vizuală foarte bună și înțeleg foarte repede scheme pe care ulterior le dezvolt. Cred că e mult mai simplu așa decât să încerci să reții un număr foarte mare de informații, multe dintre ele mai puțin utile.

 

Mentalio: Cât de mult din performanțele tale le datorezi școlii și cât efortului tău desfășurat în particular?

Alice: Cred că educația ar trebui să fie întotdeauna un proces bilateral. E normal ca studiul individual să fie complementar educației formale oferite de școală. În cazul meu, liceul a creat un mediu propice dezvoltării mele mai ales prin spiritul liber pe care îl îndrăgesc foarte mult. E mult mai plăcut să înveți din discuții, dezbateri sau proiecte.

 

Activități extrașcolare

Mentalio: Ai un model pe care îl urmezi și care te motivează în viață?

Alice: Nu sunt mare fană a cuvântului „model” pentru că limitează destul de mult, dar sigur, o admir foarte mult pe Kate Winslet nu doar pentru talentul ei incontestabil, ci și pentru integritate, încredere și atitudine. În rest sunt fascinată de nebunia lui Salvador Dali, de ambiția lui Martin Luther King, de nonconformismul lui Edgar Allan Poe și de eleganța atemporală a lui Meryl Streep.

 

Mentalio: Care sunt valorile după care te ghidezi?

Alice: Independența, integritatea și întotdeauna o doză suficientă de creativitate îmbinată cu umor de calitate.

Alice8

Mentalio: Despre activitățile extrașcolare și voluntariat: care sunt cele pe care le practici și de ce ai recomanda tinerilor elevi să le urmeze?

Alice: Cred că „marile mele iubiri” sunt dezbaterile academice și postul de Redactor-Șef în cadrul Revistei LZR. De prima nu mă văd despărțindu-mă prea repede, de a doua mi-a luat ceva timp să mă despart. Am facut voluntariat pentru diverse asociații care promovau educația informală, protecția mediului, proiecte nonconformiste, mi-a plăcut mult și acolo. Încurajez tinerii să se implice în lucruri care să-i facă fericiți. Asta e cel mai important, e mereu plăcut să faci parte din proiecte care te încurajează să gândești mult mai diferit decât ai fi tentat să o faci.

 

Mentalio: Cum și când ai început să faci debate? Ce te-a atras la această disciplină?

Alice: Am început să fac debate în clasa a IX-a pentru că m-a enervat mereu teama mea de a vorbi în fața unui public și modul iritant în care îmi transiprau palmele. M-a atras adrenalina, spiritul competitiv, dar și atmosfera inconfundabilă. De atunci m-am îndragostit iremediabil de debate.

 

Mentalio: Care este „secretul” succesului tău? Cum ai putut să le faci pe toate?

Alice: Încăpățânarea, deseori patologică, sufăr de o dorință foarte mare de a-mi depăși limitele, chiar și atunci când se lasă cu nopți nedormite și ore insuficiente pe ceas. Îmi place stilul acesta de viață, nu mă plictisesc prea des.

 

Provocările educației contemporane

Mentalio: Care crezi că sunt provocările educației contemporane?

Alice: Volumul foarte mare de informații și impresia greșită că fiecare dintre ele este utilă în egală măsură pentru viitoarea carieră, dar și un soi de nemulțumire generală care pare că demotivează tinerii de la bun început.

 

Mentalio: Care crezi că sunt problemele cu care se confruntă educația în România?

Alice: Aceasta este o întrebare foarte dificilă. Sunt multe probleme în sistemul românesc printre care lipsa de flexibilitate a programei școlare și delimitarea anumitor concepte în mod artificial. Mai gravă cred că este lipsa de practică și orientarea pur teoretică, volumul câteodată covârșitor de informații și de noțiuni și o dezvoltare precară a spiritului critic și a puterii de analiză. Dar în primul rând aș menționa imposibilitatea alegerii unor materii cheie de studiu odată cu începerea liceului, care să fie într-adevăr orientate spre dorințele și profilul elevului. Cred cu siguranță că nu sunt niște probleme care nu au soluții pragmatice sau financiare, ci mai degrabă probleme ce țin de o mentalitate mult prea reticentă la schimbare și de o obișnuință nesănătoasă prin care toate problemele sunt doar o simplă reacție a elevului la frustarea proprie. De asemenea, simt nevoia unei orientari adiționale spre artă, spre frumos, dar și spre probleme de egalitate de șanse, ierarhii economice, politice; mai precis o orientare inevitabilă spre prezent.

 

Educație de performanță

Mentalio: Ce înseamnă educația performantă pentru tine?

Alice: O educație care nu se limitează la o notă dintr-un examen, la o medie anuală sau la noțiunile teoretice acumulate. O educație care îmbină eficient dezvoltarea personalității cu orientarea vocațională și care lasă elevii să-și contureze opinii despre orice, indiferent dacă sunt sau nu compatibile cu opinia majorității. Cred că dezvoltarea argumentării și a analizei sunt două dintre lucrurile care contează în orice fel de profesie, iar creativitatea și spiritul liber sunt pur și simplu elementare în definirea unei persoane. Poate din pură pasiune, simt că este nevoie de o educație care să prezinte problemele actuale: lipsa de toleranță (rasă, etnie, sex, religie etc.), criza comunicării, dar și problemele geo-politice care afectează aspectele vieții fiecăruia dintre noi.

 

Mentalio: Cum ți se pare programa școlară actuală? Ce ar trebui schimbat, adăugat? Cum ar trebui să fie astăzi educația unui tânăr?

Alice: Cred că programa are nevoie de o perspectivă nouă, e nevoie de o orientare mai mare spre gandire individuală, spre înțelegere singulară, dar și spre problemele mai recente ale societății; cât despre educația unui tânăr, cum am mai spus, e nevoie de un echilibru între formal și informal.

 

Mentalio: Cum ai vrea să fie școala ideală astfel încât copiii să se poată pregăti mai bine la obiectele de interes?

Alice: Mult mai orientată spre alegere, mai permisivă, poate structurată în așa fel încât sferele de interes să fie respectate, nu limitate. Cu multe activități extrașcolare, cu o libertate de proiectare a unui mod de gândire propriu, nu a unor mentalități impuse.

 

Rolul părinților în educație

Mentalio: Ce rol au părinții în educația de astăzi?

Alice: Părinții au un rol important în educația civică și în formarea unui caracter, cred că ar trebui să fie principalii furnizori de libertate și de independență, cel puțin la nivelul gândirii. De asemenea, mi se pare important ca părinții să se preocupe într-un mod cât mai puțin invaziv de performanțele școlare și să prezinte o atitudine tolerantă în raport cu dorințele, viziunile și părerile tinerilor. Conștientizând o posibilă graniță între generații, comunicarea și schimbul de păreri ar trebui să constituie baza relației dintre un părinte și un adolescent.

 

Profilul performanței

Mentalio: Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” a obținut și anul acesta rezultate de excepție: 99,67% promovabilitate la Bacalaureat, 76,47% medii peste 9 (234 elevi) din care 3 medii de 10, din 12 în total obținute în București. Prin ce se deosebește Lazăr de alte Licee? Cum definești „spiritul Lăzărist”? De ce ar veni elevii să studieze aici?

 

Alice: „Lazărul” este unic prin simpla lui existență, fără să exagerez măcar puțin, e un liceu cu multă personalitate, cu un spirit de unitate foarte bine definit, în care e imposibil să nu te simți ca acasă. E exploziv uneori, alteori calm, câteodată mult prea aglomerat, dar niciodată plictisitior sau monoton. Oferă foarte multe posibilități de dezvoltare și promovează într-adevăr libertatea și creativitatea. „Spiritul Lăzărist” e definit cel mai bine de un motto deja celebru: „Pentru unii un liceu, pentru noi un mod de viață”! Este imposibil sa nu simți de la intrare mirosul acela specific „Lazărului”: ceva istorie, multă raportare la prezent și o fericire elaborată, asumată și întotdeauna manifestată zgomotos.

 

Mentalio: Care sunt calitățile unui profesor de excepție?

Alice: Un profesor de excepție ar trebui să încurajeze opiniile diferite și să nu le limiteze. Trebuie să transmită atașament față de materia pe care o predă, să nu se limiteze la programă, ci să o reinterpreteze dacă e nevoie. De asemenea, să creeze discuții și dezbateri la ore pe care să le medieze, nu în ultimul rând să încurajeze inițiativele și activitățile extrașcolare. Din fericire, am avut astfel de profesori.

 

Mentalio: Care este profilul unui elev de succes?

Alice: În primul rând să nu se limiteze la implicațiile substantivului “elev”, să se implice în acțiunile comunității, să țină cu dinții de pasiunile lui și să nu renunțe la ele. Să se adapteze la cerințe, dar să își impună punctul de vedere. Să fie mândru de realizarile lui după 12 ani de școală.

 

Mentalio: Care sunt competențele de care trebuie să dispună un elev și care nu se predau la școală?

Alice: Abilități de comunicare, leadeship, creativitate, time management, câte puțin din toate, dar adaptate la personalitate, la dorințe și la modurile diferite de receptare.

 

Despre noua generație

Mentalio: Ce crezi despre generația din care faci parte?

Alice: Este o explozie de culoare, înțelege foarte bine libertatea, militează pentru egalitate și este foarte receptivă la schimbare. Surprinzator sau nu are și probleme, la fel cum fiecare generație a avut, dar alege să discute în mare despre ele, decât să le ascundă.

 

Mentalio: Ce crezi despre impactul tehnologiei și Social Media asupra tinerilor?

Alice: Ar trebui să ne bucurăm de viteză, de actualitate și de volumul mare de informații, dar să le tratăm cu responsabilitate pe fiecare dintre ele; e minunat că acum, mai mult decât nicioadată putem să fim la curent cu tot ceea ce se întâmplă oriunde în lume, cu fluxul de idei și opinii diverse și să le folosim pe toate ca să devenim mult mai implicați în tot ceea ce se întâmplă, pentru că ignoranța este din ce în ce mai tentantă. Referitor la Social Media, paradoxal, foarte paradoxal, e foarte ușor să discuți cu prieteni sau persoane apropiate și să beneficiați de sprijin reciproc, dar e la fel de ușor să petreci ore în șir, sub obsesia unor notificări care nu se mai termină.

 

Mentalio: Ce sfat ai pentru tinerii din generațiile următoare?

Alice: Îi încurajez să nu se sperie de obstacole și să păstreze un echilibru între toate lucrurile din viața lor!

 

Despre viitor

Mentalio: Ce planuri de viitor ai?

Alice: Viitorul apropiat, vacanța de vară e cu siguranță sub semnul unei libertăți dobândite de care vreau să mă bucur, de la răsărit la mare până la căzături nedorite la munte.

Alice5

După vacanță vreau să urmez cursurile Secției de Studii de Securitate din cadrul Universității București, în timp ce o să încerc să învăț limba suedeză, poate și arabă. Nu am fost niciodată bună la planuri de viitor, spontaneitatea fiind o caracteristică dominantă, dar îmi propun un Master în UK în Peace and Security sau Human Rights.

În ceea ce privește o viitoare profesie, oscilez mult între extreme: jurnalist de război, reperezentant al unei ambasade, consilier în cadrul UN sau o carieră tangențial politică, aștept să văd cum evoluează lucrurile și cât de multă putere de adaptare o să am și în viitor.

 

Mentalio: Care este impactul pe care îți dorești să îl ai în lume/România?

Alice: Cred că ar trebui să rescriu răspunsul la întrebarea aceasta peste un anumit timp, dar acum știu sigur că vreau să schimb în bine nivelul de toleranță, să îndrept oamenii spre o conștientizare mai mare a lumii în care trăiesc, dar mai ales să ajut la consolidarea egalității dintre indivizi și la diminuarea violenței dintre aceștia pe criterii arbitrare (gen, etnie, rasă, etc.)

 

Mentalio: Mulțumim Alice pentru acest interviu dens, substanțial și inspirațional! Mult succes în continuare!


INTRĂ AICI PENTRU TEHNICI DE ÎNVĂȚARE ACCELERATĂ: ÎNVEȚI ÎNTR-O ORĂ CÂT ALȚII ÎN DOUĂ