Dezvoltare personală pentru tineri ca stil de viață
Cu toţii ne dorim să evoluăm şi să ne dezvoltăm. Vorbim adesea de numeroase modalităţi dedicate despre cum să devenim mai buni într-un domeniu sau altul. Şi este corect desigur, pentru a deveni mai buni la matematică sau la învăţare sau la citire rapidă avem nevoie de soluții diferite. Separat de acestea, sunt o serie de acţiuni pe care le putem face pentru a fi în general bine, pentru a ne activa potenţialul şi pentru a face constant paşi pe calea dezvoltării personale şi cognitive şi pentru a ne creşte încrederea în sine.
Este vorba mai mult de un stil de viaţă pentru că succesul autentic se întreţine zi de zi. Până la urmă, ţine mai mult de ceea ce suntem decât de ceea ce facem. Dacă ar fi să folosim o comparaţie, fiecare plantă are nevoi specifice de climă (unele plante trăiesc doar în anumite zone), dar toate au nevoie de apă, nutrienţi şi lumină, chiar dacă în diverse proporţii.
Iată deci un set de 10 de recomandări de dezvoltare personală pentru tineri care ar trebui să devină un stil de viaţă către succes.
1) Cunoaşte-ţi punctele tari şi slabe
Cunoaşterea realistă de sine este esenţială în procesul dezvoltării personale. Nu doar că în felul acesta ne descoperim limitele şi deci ştim ce avem de îmbunătăţit şi în ce direcţii trebuie să mai lucrăm, dar, pe partea pozitivă, autocunoaşterea ne conferă încrederea de a aborda diverse activităţi ştiind că le putem face bine. Subiectivitatea şi auto-indulgenţa sunt marii duşmani ai dezvoltării personale deoarece prima ne ţine în întuneric transformându-ne în ceva ce nu suntem iar a doua, atenuează sau chiar pozitivează anumite trăsături, astfel încât să ne părem sieşi ca fiind bine. Există oameni care exagerează în ambele direcţii (pozitiv = nu îşi văd defectele, negativ = nu îşi văd calităţile), realismul este cea mai bună cale. Foloseşte orice sursă pentru a te cunoaşte mai bine: rezultatele tale comparativ cu alţii la orice fel de activitate, observaţii ale prietenilor, ale părinţilor, teste psihologice, etc
2) Adoptă gândirea pozitivă
Gândirea pozitivă înseamnă pur şi simplu să alegi să vezi partea plină a paharului. Realitatea este întotdeauna împărţită, nimic nu este perfect alb sau negru. Omul însă are calitatea de a trăi în lumea pe care şi-o construieşte mental astfel încât optimismul este întotdeauna o strategie mai bună decât pesimismul. Optimiştii trăiesc mai mult, sunt mai veseli, reuşesc mai mult în viaţă şi sunt mai fericiţi. Sigur, dacă ceva nu funcţionează, ia taurul de coarne şi rezolvă problema! Gândirea pozitivă nu înseamnă să te minţi pe tine însuţi.
3) Fă sport
Mişcarea în general şi sportul în particular ne ajută să fim sănătoşi şi să ne dezvoltăm armonios. Nu degeaba anticii aveau o vorba înţeleaptă “Mens sana in corpore sano”. Sportul ajută din toate punctele de vedere, atât prin efectele fiziologice directe, cât şi indirect, în plan mental crescând încrederea în sine. Cei care fac sport au vitalitate, sunt mai puternici, la propriu şi la figurat.
4) Relaţionează, dezvoltă-ţi un grup de prieteni şi un sistem de suport
Omul este o fiinţă eminamente socială. Ne alimentăm continuu cu idei şi energie de la alţii, ne inspiră! Împreună suntem mai puternici, mai eficienţi şi mai buni. Ceilalţi (în general), ne ajută să ne definim personalitatea (atât direct cât şi prin contrast) şi reprezintă repere la care ne raportăm într-un sens sau altul. O altă zicală adevărată spune pe bună dreptate “Spune-mi ce prieteni ai ca să îţi spun cine eşti!” Faptul de a fi sociabil nu este o garanţie a succesului în sine, cum nici faptul de a nu fi sociabil nu este o dramă. Vorbind statistic în general însă, cei care fac parte dintr-o comunitate, evoluează mai repede pentru ca nu trebuie să reinventeze roata. Nu în ultimul rând, prietenii reprezintă un sprijin în caz de nevoie, un suport pentru a realiza mai mult prin sinergie (“Unde-s mulţi puterea creşte!”) dar şi o sursă de inspiraţie pentru autodepăşire.
5) Celebrează “micile” victorii
Se spune adesea că drumul este mai important de multe ori decât destinaţia. Nu de puţine ori, “obsedaţi” să obţinem ce ne-am propus, uităm să ne bucurăm de experienţă în sine. Orice drum însă începe cu un pas şi fiecare pas este o victorie. Victoriile, chiar dacă mici, trebuie celebrate şi asta ne dă putere să vrem şi mai mult. Nu trebuie să dai o petrecere de fiecare dată, însă orice formă de (auto)recompensare funcţionează.
6) Permite-ţi să greşeşti
Într-o perioadă în care totul este amplificat de ritmul rapid al vieţii, pare că fiecare eroare este scumpă şi trebuie evitată, fapt ce generează un stres constant, permanent, cronic. Ori, dacă ne uităm în urmă, şi nu departe, cu 2-3-6 luni în urmă, vedem că multe dintre grijile de atunci par acum insignifiante. Acest test ne arată cât de mult tindem să exagerăm o problemă atunci când dorinţa exagerată de perfecţiune se traduce în fiecare acţiune. În fapt, doar câteva lucruri sunt cu adevărat importante în viaţă. Paradoxul este că, cu cât suntem mai încordaţi să nu greşim, cu atât greşim mai mult pentru că efortul respectiv ne consumă emoţional şi totul se transformă într-un cerc vicios. Relaxează-te, doar “Cine nu munceşte nu greşeşte”.
7) Zâmbeşte şi râzi, bucură-te
Dincolo de beneficiile terapeutice arhi-cunoscute ale zâmbetului şi ale râsului, este o filosofie de viaţă să nu laşi o zi să treacă fără să zâmbeşti sau fără să râzi. Ţine deci de capacitatea de a găsi dar şi de dorinţa de a căuta situaţii şi stimuli care să ne impacteze în aşa fel încât să zâmbim. Are legătură cu optimismul şi faptul de a vedea latura plină a paharului însă aduce în plus bucuria şi emoţia trăită efectiv.
8) Încearcă să înveţi în fiecare zi ceva nou
Avem zile mai bune şi zile mai puţin bune dar din toate experienţele putem învaţă ceva. Iar acesta încă ar fi modul pasiv. Dacă însă abordăm învăţarea activ, ca misiune şi strategie de viaţă, rezultatul va fi remarcabil: pe lângă evoluţia dată de cunoaştere şi bucuria de a putea mai mult (“Informaţia înseamnă putere”), orice fapt nou învăţat ne lărgeşte universul interior şi ne ţine mintea trează şi în formă până la vârste înaintate. Încearcă lucruri noi, experimentează, fă mereu câte un pas înainte. Explorează noul, imaginează-ţi că ești un explorator precum Columb sau Magellan prin viață!
9) Trăieşte din ceea ce îţi place să faci
Acesta este unul dintre cele mai puternice îndemnuri de dezvoltare personală (paradoxal). Mai toţi cei care au reuşit cu adevărat să schimbe lumea prin ceea ce au realizat, au spus acelaşi lucru: află ce vrei şi dedică-te trup şi suflet pasiunii tale! Este greu spre imposibil să obţii rezultate remarcabile şi de excepţie făcând ceva ce nu îţi place! “Forţaţi” de condiţia financiară, mulţi îşi ratează visul, renunţând la tot ce pot ei oferi mai bun sieşi şi lumii, odată cu bucuria implicită de a-şi urma pasiunea. Banii, gloria, succesul nu vor întârzia să apară şi vor apărea mai degrabă ca urmare a faptului că faci ce îţi place decât dacă le vizezi pur şi simplu, ca scop în sine.
10) Află ce vrei cu adevărat în viaţă, defineşte-ţi obiectivele şi dream big
Definirea obiectivelor este precum o busolă pentru omul rătăcit: îţi dă o direcție şi un sens! Le putem compara de asemenea cu nişte borne kilometrice. Fiecare obiectiv atins marchează un pas înainte. Pe de altă parte, dacă vrei să reuşeşti în viaţă însă, îndrăzneşte să visezi! Drumul nu poate duce mai departe decât ţi-ai propus, aşa că a te auto-limita cu ţeluri mici este obligatoriu de evitat. Dacă încă nu ştii ce vrei, află! Este firesc uneori să fim nehotărâţi, suntem oameni. După ce ai aflat însă, nu mai sta! Fă ceea ce ţi-ai propus!
Mult succes!
INTRĂ AICI PENTRU ORIENTARE EDUCAȚIONALĂ, TESTARE PSIHOLOGICĂ ȘI CONSILIERE PENTRU CARIERĂ