Cititul este (încă) principalul mijloc de studiu
Volumul de informaţii pe care trebuie să îl parcurgem astăzi este uriaş! Internetul, telefoanele mobile şi tabletele respectiv digitalizarea informaţiilor (Kindle, eBooks) au făcut ca materiale (de calitate) să fie mai accesibile ca oricând. Dacă vorbim în particular de perioada școlară, cititul rămâne principalul mijloc de studiu. Pe durata școlii, un elev trebuie să citească sute de manuale, romane, nuvele, cărți şi alte materiale din bibliografia obligatorie.
Rămânem cu deprinderile de citire de la nivelul școlii
Şcoala predă scris-cititul doar în clasele primare şi apoi nu mai continuă! Fiecare este pe cont propriu! În funcţie de o multitudine de factori, unii copii ajung să citească mai bine, alţii, mai puţin bine. Pentru că după clasele primare nu se mai studiază cititul deloc, viteza de lectură şi abilităţile dezvoltate până la acel moment rămân să evolueze la întâmplare, nesistematic, „natural”. Mulţi elevi din păcate stagnează la acest capitol, rămânând la un nivel care este departe de maximul lor.
Sigur, citirea se perfecţionează de la sine, pur şi simplu citind. Este însă ca şi cum am zice că mersul reprezintă antrenament pentru sprint! Orice exerciţiu ajută, indubitabil, dar nu vei ajunge să câştigi vreo medalie la atletism doar pentru că mergi, chiar dacă mergi de mii de kilometri! Pentru a face atletism de performanță, este nevoie de antrenamente specifice! La fel și în cazul citirii! Nu este deci păcat şi surprinzător că o abilitate atât de folosită (eminamente toată viaţa) este lăsată de izbelişte la nivelul de dezvoltare din clasele primare?
Viteza de citire poate fi mult crescută
De fapt, citirea rapidă poate fi antrenată inteligent şi continuu! Abilităţile de citire reprezintă subiectul a numeroase studii şi cercetări care ne permit să întelegem mai bine mecanismele implicate. Urmarea este că astăzi se cunosc tehnici prin care putem accelera cititul la viteze substanţial mai mari decât în trecut. O îmbunătăţire chiar şi de 25% a vitezei de lecturare înseamnă sute şi poate mii de ore economisite de-a lungul vieţii şcolare. Dar dacă am dubla viteza? Cei care au deprins cu adevărat tehnicile de citire rapidă şi-au dublat dacă nu chiar şi-au triplat viteza de citire!
Cititul poate evolua de la citire lentă la citirea rapidă!
Mulţi nu realizează dar marea majoritate a oamenilor rămân cu o serie de deprinderi de citire greşite. Cea mai comună problemă vine chiar din modul în care învăţăm să citim, adică pe silabe. Procesul de întipărire al silabisirii este atât de puternic la vârstă mică, încât mintea nostră rămâne într-un fel cu acest obicei! Explicăm în continuare de ce:
Cum să citești mai rapid reducând numărul sacadelor oculare
Studiile realizate cu dispozitive de tip eye-tracking (urmărirea privirii şi mişcărilor oculare) arată că ochiul parcurge textul în sacade:
- Cu cât aceste sacade sunt mai scurte/dese, cu atât citirea este mai lentă,
- Cu cât aceste sacade sunt mai lungi/rare, cu atât citirea este mai rapidă.
În exemplul 1, am plasat sacadele aproximativ pe fiecare silabă În exemplul 2, proximativ o dată pe fiecare cuvânt. Asemenea unui text de karaoke, privirea „sare” din cuvânt în cuvânt și face o pauză foarte scurtă cu fiecare sacadă. Normal atunci că timpul de citire este direct proporţional cu numărul de sacade și durata lor. Mai mult, din când în când, ochiul face un pas înapoi (1-2 sacade, ca pentru a „verifica” și menține continuitatea textului).
Acesta este şi motivul pentru care cel mai adesea ziarele se printează pe 2-3 coloane! Se citesc mai ușor decât dacă dispunerea ar fi de tip continuu, ca într-o carte! Faptul că rândul este mai scurt funcționează într-o anumită măsură, este un „truc” într-un fel, dar nu rezolvă problema de fond.
În realitate, cu foarte puţin antrenament, am putea cuprinde un rând întreg dintr-o privire! Rărind numărul de sacade şi antrenând ochiul să parcurgă un rând de text dintr-o privire mai degrabă decât în (multe) sacade, viteza de lectură creşte invers proporţional cu numărul de sacade: cu cât mai putine sacade, cu atât mai mare viteza de citire! Sigur, există o limită a lățimii textului orizontal pe care il putem cuprinde dintr-o privire, limită dată firesc de lățimea câmpului vizual. Până ce nu atingem această limită, nu putem vorbi de performanțe interesante în citire!
Citirea rapidă este o abilitate cu un uriaş potenţial de amplificare!
Este posibil să citim și mai repede? Să ne amintim că am început să citim pe litere de fapt, apoi pe silabe pentru ca ulterior cei mai mulți să reușească fără probleme să cuprindă 2-3 cuvinte dintr-o privire. Ajungând însă la acest nivel, pentru că este satisfăcător din punct de vedere al necesităților sociale, ne oprim brusc din evoluție! Citim în rând cu toată lumea, suntem la nivelul „standard”, deci (pare) că este ok! Viteza „normală” de citire (pe la 200-250-300 cuvinte pe minut) este deci mai degrabă o convenție (socială) decât o limită reală.
Faptul că cititul reprezintă o parte atât de consistentă din modul în care învăţăm şi ne formăm intelectual face ca dezvoltarea abilităţilor de citire rapidă să fie esenţială! Învaţă tehnici de citire rapidă şi te vor ajuta toată viaţă! Citeşte într-o oră cât alţii în două şi economiseşte mii de ore din timpul tău!
Sigur, mai sunt necesare şi alte tehnici pentru a obţine performanţe notabile, le vom aborda în următoarele articole.