Începe şcoala

Nu mai este mult şi reîncepe şcoala! Vara a trecut şi foarte posibil mulţi încă ar mai vrea în vacanţă. Începe şcoala, dar poate nu este chiar atât de rău, ce farmec ar mai avea altfel vacanţele dacă nu acela de a le aștepta de fiecare dată?

Totuşi momentul este unul (mai) dificil din punct de vedere psihologic şi comportamental. Copiilor le este greu să se readapteze după atâtea luni de vacanţă la un program strict, riguros, cu ore fixe. Se spune că obişnuința este a doua natură a omului şi evident vacanţa de vară este suficient de lungă pentru a crea noi obiceiuri. Nu este de mirare deci că adaptarea este dificilă. Să ne amintim că uneori este mai greu să ne mobilizăm (fie și doar) după un weekend prelungit, dar după vacanța mare!? Iată de ce, poate dura până la 2 săptămâni pentru copii până să reintre în ritmul unui program de studiu zilnic.

Cum te pregătești pentru școală? Iată câteva sfaturi utile care te ajută să te remontezi (mai) rapid:

 

Cum te pregătești pentru școală: 5 sfaturi utile

(1) Analizează perioada care a trecut

Încearcă să întelegi cum te-ai schimbat în acest timp, de-a lungul vacanței. Fă o listă cu:

  • Ce realizări ai avut în vacanţa aceasta
  • Ce ai învăţat nou
  • Ce a fost bine, ce a fost mai puţin bine
  • Ce ai descoperit despre tine
  • În ce măsură şi cât te-au schimbat experienţele trăite.

Dacă mai ai teme de făcut ori cărți recomandate de citit, acum (chiar că) este momentul să le termini. Vei începe astfel relaxat/ă și fără stres.

Este întotdeauna util să conştientizăm şi să marcăm progresul înregistrat dar şi ce nu a funcţionat cum doream, ca să ştim ce trebuie să repetăm dar şi ce trebuie să evităm în viitor. Demersul reflexiv-introspectiv ne ajută să conservăm mai bine experiențele trecutului și reprezintă un exercițiu de maturizare.

 

(2) Acum, că ai tras linie, gândeşte-te la viitor, nu la trecut

Vacanţa se termină, a fost frumos, da! Dar începe şcoala. Asta poate însemna noi colegi, noi profesori dar cu certitudine înseamnă noi materii de studiu și noi oportunităţi. Până la urmă îţi place să înveţi lucruri noi, nu? Este fun! Întotdeauna este fascinant ce îţi poate aduce viitorul şi este o ocazie în plus să realizezi ce ţi-ai propus, să creşti şi să evoluezi. Nu putem trăi în trecut. Trasează planul larg al acestui nou capitol din viața ta! Cam ce vrei să faci?

Acest demers te ajută pe linie motivațională: urmează noi aventuri, noi experiențe! Vei găsi astfel motivația de a (re)începe să fii (mai) activ(ă) și de a privi cu entuziasm la noul ciclu școlar.

 

(3) Defineşte-ţi obiectivele, stabileşte-ţi scopurile pentru noul an şcolar

Obiectivele ne organizează şi ne dau direcţie, ne clarifică activităţile şi ne motivează. Când îţi doreşti ceva cu adevărat, nu trebuie să te împingă cineva de la spate să faci. Poate vrei să paticipi la Olimpiada de Informatică, ori urmează să dai Examenul de Capacitate ori Bacalaureatul pe care vrei să îl iei cu o notă bună. Amintește-ți iarăși dacă ți-au rămas obiective neatinse de anul trecut. Poate vrei să recuperezi la Geografie. Ori poate vrei să îți perfecționezi tehnica de citire rapidă. Wow, ai multe lucruri interesante de făcut! Va fi mai simplu dacă ştii foarte bine ce vrei şi îţi faci un plan! Cumpără-ți o agendă dacă nu ai deja și începe să îți planifici activitățile! Simpla proiecție mentală a acestora îți va duce satisfacție și te va ajuta să fii mai eficient/ă în executarea lor.

Acest demers este unul de clarificare personală. Asemeni unui căpitan de vas, ai nevoie de o destinație. Fixează-ți obiective realiste, dar îndrăznețe! Fără obiective, nici un port nu este bun!

 

(4) Ajutează-ţi treptat programul şi ritmul să se potrivească cu programul de şcoală

Poate că vacanţa asta ai dormit mai mult şi te-ai sculat mai târziu. Neavând un program strict, orarul zilnic a fost mai nestructurat sau a depins de activităţile în care te-ai implicat (călătorii, bunici, etc.). Gândeşte-te de exemplu că sportivii care participă la Olimpiadă se duc în ţara respectivă şi cu o lună înainte, pentru a se adapta perfect la fusul orar şi la condiţiile locale (temperatură, umiditate, etc). Dacă vrei să fii în formă când începe şcoala, ţine cont că adaptarea durează aproximativ două săptămâni, deci ca să nu suferi un şoc frontal când vei fi nevoit oricum să respecţi programul şcolar, începe de acum să îţi pui ceasul să sune tot mai aproape de ora necesară şi să îţi organizezi ziua ca şi cum te-ai duce la şcoală.

Suntem oameni cu toții, nu ne schimbăm la o apăsare de buton. Avem inclusiv o „inerție” psihologică și deci avem nevoie de timp de ajustare dintr-un regim de vacanță într-unul de lucru.

 

(5) Ieşi la cumpărături!

Poate ai nevoie de rechizite, poate ai nevoie de un nou look, poate în relaţie cu obiectivele fixate pentru nou an şcolar, ai nevoie de unele cărţi sau diverse alte lucruri. Fă o listă cu tot ce vei avea nevoie şi have fun!

Cumpărăturile reprezintă un excelent mijloc de a te conecta mental la ce urmează pentru că presupun întâi să îţi identifici nevoile.

Pregătirea pentru începerea școlii nu are doar rolul de a minimiza „șocul” tranziției de la o stare la alta, ci în egală măsură de a constitui un început bun în noul an școlar. Este demoralizant să pierzi startul, să ai de recuperat, să faci eforturi suplimentare pentru a intra ulterior în ritm, când deja s-au adunat și alte activități. Putem compara această perioadă și modul cum te pregătești pentru școală cu încălzirea pe care o face un fotbalist pe marginea terenului! Te ajută să fii în formă maximă încă din momentul zero! Când începi bine, parcă totul este mai ușor! Mult succes!


INTRĂ AICI PENTRU TEHNICI DE MANAGEMENTUL TIMPULUI PENTRU ELEVI!