De ce muncim?

Zi de zi te duci la serviciu şi munceşti! Munceşti pentru că aşa ai fost învăţat, pentru că aşa este corect să ne câştigăm existenţa! Sunt perioade când munceşti cu drag şi sunt perioade când pur şi simplu nu eşti în apele tale. Dar oricum ar fi, uneori nu pare de ajuns! Şefii, compania vor să munceşti mai mult şi mai bine! În afară de rolul de a ne câştigă existenţa însă, muncă are şi alt rost: acela de a ne împlini! Pentru cine este suficient de norocos, munca este o pasiune, un mod de realizare personală şi o cale de evoluţie!

Muncind ai ocazia să realizezi ceva, reprezintă un mod de a schimbă lumea din jurul tău, de a face ca lucrurile să conteze şi de a produce valoare adăugată!

Cât de mândru este un om de muncă lui!? Dacă este bine facută, este foarte mândru! Fiecare dintre noi ar trebui să fie mândru! Reușita ține de mediu şi cultura organizaţiei în care muncim dar ţine şi de noi. Ei bine, această parte care ţine de noi mi se pare cea mai interesantă! Pentru că nicio companie nu poate să creeze engagement şi semnificaţie la locul de muncă dacă ţie îţi lipseşte pasiunea pentru ceea ce faci! Tu eşti începutul a toate şi a tot: cum ţi-ai ales domeniul în care activezi – dacă l-ai ales tu sau altcineva pentru ţine, cât de mult îţi place şi cât de mult te reprezintă! Abia apoi vin restul.

 

De ce să fii productiv?

Dacă îţi place ce faci atunci vrei să fii productiv! Vrei să economiseşti timp, nu să îl risipeşti! Vrei să realizezi ce ţi-ai propus la termen şi fără stres! Vrei să reuşeşti, vrei să realizezi ceva deosebit pentru că pur şi simplu ceea ce faci te reprezintă! Rezultatul muncii tale te reprezintă! După sute de ani încă admirăm operele unor pictori şi sculptori pentru că acele realizări conţin o parte din sufletul şi măiestria artistului care le-a realizat! Şi chiar dacă nu suntem toţi pictori ori sculptori, tot putem face lucruri care să dăinuie după noi! De ce să fii productiv? Pentru că dacă tot trebuie să muncești, atunci fă-o să conteze (ah, nu îți place ce faci ori și mai mult, îți urăști seful? Schimbă imediat ce poți cu ceva ce te împlinește!)

 

Ascute fierăstrăul!

Să zicem însă că îți place ce faci și ești la locul potrivit, dar nu știi cum să performezi mai mult, iar de făcut este cât pentru doi! În vâltoarea de astăzi, rareori mai putem să ne aşezăm şi să ne gândim că trebuie să “ascuţim fierăstrăul!’ Ai auzit această expresie? Se referă la situaţii când suntem prea ocupaţi de ceea ce facem pentru a mai fi capabili să găsim soluţii de eficientizare a ceea ce facem! Şi atunci tăiem în continuare copacul cu acelaşi fierăstrău tocit. Şi în loc să ne ia două ore ne ia patru! Şi nici nu ne dăm seama pentru că trăim intens şi cu pasiune ce facem şi sentimentul interior este de muncă cinstită şi asiduă! Avem senzaţia subiectivă a faptului că suntem ocupaţi şi suntem sinceri în această percepţie! Dar un observator din afară ar putea cu mare uşurinţă să ne spună că suntem ineficienţi! Dar cine să ne spună? Puţini sunt cei care să observe, fiind ocupaţi la rândul lor şi din cei care observă, puţini se complică. Există mereu riscul să fie greşit înţeleşi, să pară că sunt invidioşi ori cicălitori, că nu e treaba lor oricum… etc. Ei bine, indiferent ce faci probabil că îţi doreşti să faci şi mai bine! În fapt, cu cât îţi place mai mult ce faci, cu atât vrei să faci acel ceva mai mult şi mai bine: dacă îţi place să găteşti, atunci vrei să te cazezi în bucătărie, dacă îţi place să citeşti, atunci vrei să îţi pui pat în biblioteca iar dacă îţi place să lucrezi la strung, atunci probabil vrei propriul strung 🙂 !

 

Cum realizezi mai mult fără să muncești mai mult?

Ca să obţină mai mult oamenii de obicei depun mai mult efort. Şi este corect să fie aşa doar că în paralel mai sunt şi alte activităţi care îţi plac! Şi pentru toate îţi trebuie timp: şi pentru stat cu familia şi copii, și pentru hobby si etc! Dar mai există o modalitate să realizezi mai mult fără să munceşti mai mult: şi anume să devii mai productiv! Să reuşeşti să faci într-o ora ce făceai altădată în două! Şi să faci asta fără stres şi fără tensiune! Învăţând tehnici de managementul timpului devii cu certitudine mai conştient de valoarea timpului.

Productivitatea este altceva pentru că duce problematica managementului timpului şi mai departe în concret şi o duce în activităţi! Vrei să înveţi să prioritizezi corect? Vrei să înveţi să deosebeşti între ce este urgent şi ce este important? Vrei să ştii cum să îţi distribui activităţile după curbă energiei zilnice? Vrei să fii fresh la finalul unei zile de muncă şi fără dureri de cap? Se poate! Învaţă să ascuţi fierăstrăul!

Continuarea aici: Despre productivitate: cum să rezolvi ce îți propui la timp și fără stres? (II)


INTRĂ AICI PENTRU TEHNICI AVANSATE DE MANAGEMENTUL TIMPULUI