Primul principiu în Productivitate este că timpul contează!

Timpul este un bun de preţ, de nepreţuit! Nu putem să vorbim de productivitate (nivelul superior al tehinicilor de managementul timpului) fără să vorbim de timp! Şi sunt trei feluri de a irosi timpul:

(1) Unul este pur şi simplu. Irosim timpul pentru că nu ne pasă. Nu facem nimic, nimic util, nici măcar nu se poate spune că ne odihnim (odihna nu este timp irosit, este timp util şi necesar). Irosim timp în uitat prosteşte la televizor, în discuţii inutile, în răsfoit pe net fără sens. Şi acesta este cel mai facil mod de a irosi timpul pentru că este de voie. Este timp irosit de care pur şi simplu nu ne pasă.

(2) Irosim timp şi fără voie, din cauza altora, din cauza sistemului ineficient: la cozi, în trafic, din cauza birocraţiei, sau pentru că s-a blocat imprimanta… În acest caz măcar conştientizăm pierderea şi ne pare rău de timpul pierdut: avem o treaba şi ceva ne ţine în loc!

(3) Dar mai există o formă de a pierde timpul de care nici nu ne dăm seama şi această formă este cea mai păcătoasă pentru că exact din contra, avem impresia că folosim acest timp cu productivitate chiar! Este timpul când suntem ocupaţi dar ineficienţi! Este timpul când munceşti şi îţi faci treaba dar habar nu ai că ai putea să o faci mai repede şi mai bine, şi nu pentru alţii, pentru tine!

Dacă ai stă “degeaba” în prima categorie (1) foarte repede ai ajunge să te plictiseşti. Ceva ar declanşa sistemul tău de alarmă şi după un timp mai lung sau mai scurt ai simţi nevoia să faci ceva cu sens. Şi a două categorie (2) declanşează o alarmă. Pentru că pur şi simplu nu vei rezista presiunii şi nervilor şi vei ştii că ceva nu este în regulă. Şi vei schimbă traseul prin trafic sau vei folosi internetul/soluțiile online ca să eviţi cozile…etc. Dar a treia categorie (3) nu generează decât foarte rar sau deloc alarme. Şi sunt oameni care aşa trăiesc toată viaţă muncind, muncind şi iar muncind. Este timpul când tăiem copacul folosind un fierăstrău neascuţit (vezi postarea anterioara)! Conştiinţa ne este împăcată pentru că facem ceva şi strict tehnic nu ni se poate reproşa că stăm degeaba. Dar anii trec şi la final puţin s-a realizat pentru că ai lucrat sub potențial!

 

Valoarea timpului: fără compromisuri!

Ca să poţi descoperi în ce categorie eşti, în primul rând trebuie deci să fii conştient de valoarea timpului şi să îţi faci o analiză. Mulţi îşi caută un loc de muncă şi pentru că sunt nevoiţi acceptă orice oportunitate li se oferă. După ce ţi-ai căutat de muncă 6 luni şi după ce nu ai dormit nopţi gândindu-te cum să plăteşti ratele nu e de mirare şi nici de condamnat. Şi atunci îşi spun: eh, mă angajez aici şi mai vedem! Stau 6-12 luni, 1-2 ani şi mă reorientez din mers…nu e aşa mult… Şi repet, nimeni nu este de condamnat și nici de judecat! Dar un an este foarte mult. O luna este mult, o săptămâna poate fi mult şi chiar o zi sau o ora. Dacă vrei să realizezi valorea unei luni gândeşte-te ce înseamnă o naştere prematură cu o luna sau două! Este mult! Să ne gândim ce înseamnă o săptămâna pentru un jurnalist! Câte ştiri şi câte se întâmplă într-o singură săptămâna! Iar dacă vrei să ştii ce înseamnă o zi, e de ajuns să ne gândim la evenimente dramatice precum Lunea neagră pentru burse sau 9/11/2001. Iar dacă vrem să ştim ce înseamnă o secundă, atunci trebuie să întrebăm un atlet la Olimpiada care pierde medalia de aur pentru ceva de 100 de ori mai puţin ca o secundă: acolo se câştigă la sutime! Ce este o secundă? Secundă este durata a 9 192 631 770 perioade ale radiaţiei care corespunde tranziţiei între două nivele de energie hiperfine ale stării fundamentale a atomului de cesiu 133 la temperatura de 0 Kelvin! Această este definiţia ştiinţifică a secundei (dacă nu crezi, caută pe net!) Wow! E foarte lungă secundă de fapt: sunt 9 miliarde de “ceva-uri”! În timpul „rapid” al calculatoarelor şi procesoarelor moderne sau al atomilor o secundă înseamnă milioane de operaţii, calcule, adunări, împărţiri şi înmulţiri. Noi trăim în timp „lent” (macro) dar dacă am trăi în timp rapid (micro), atunci pur şi simplu am muri de plictiseală până când cineva din timpul lent ar termină ceva de zis pentru în timpul nostru rapid ar trece 9 miliarde de “ceva” până să treacă o singură secundă! Acest exerciţiu de imaginaţie te poate ajută deci să înţelegi valoarea timpului. Meditează puţin la acest subiect pentru că odată ce ai înţeles valoarea timpului, nu vei mai putea să îl risipeşti cu aceiaşi uşurinţă, întocmai precum suntem perfect conştienţi când risipim bani dacă vrem să o facem într-un moment sau altul dar în restul cazurilor pur şi simplu vrem să folosim banii nu să le dăm foc, chiar şi cei care i-au primit, nu mai vorbim de cei care i-au muncit!

Cu acest gând în minte, înţelegem acum că ajungem la Productivitate maximă nu atunci când muncim mai mult ci când muncim mai bine și mai inteligent! Iar timpul economisit îți rămâne să faci altceva. Ceva din celelalte zone în care ai nevoie şi vrei să fii: vrei să stai cu familia, vrei să stai cu prietenii, vrei să asculţi o muzică bună sau să te plimbi în parc ori vrei să îţi practici hobby-ul mai mereu neglijat. Dar cea mai înaltă formă de Productivitate este de a munci cu Pasiune într-un domeniu care te reprezintă și care îți pune în valoare Potențialul, făcând acele activități perfect aliniate cu Obiectivele tale și cu ceea ce vrei cu adevărat să faci in viață (citește: Când știi ce vrei totul devine posibil! Trăiește cu pasiune!)

Dar cum să faci să muncești mai bine și mai inteligent? Din ce îți dai seama deja faci tot ce știi mai bine (sau pe aproape)!

Continuarea aici: Cum să rezolvi ce îți propui la timp și fără stres? (III)


INTRĂ AICI PENTRU TEHNICI AVANSATE DE MANAGEMENTUL TIMPULUI PENTRU ELEVI ȘI STUDENȚI