Legea lui Moore

Îmi amintesc că acum câţiva ani, un stick USB de 4GB stârnea senzaţie şi oricum era excesiv de scump pentru a fi cumpărat. Astăzi telefoanele vin în dotarea standard cu 32 GB iar pentru câţiva $ în plus poţi să primeşti 64 GB sau chiar 128 GB. Orice calculator vândut astăzi are un hard de minim 500 GB dacă nu cumva 1 TB iar SSD-uri de aceiaşi capacitate pot fi cumpărate la preţ de bomboane. Cercetătorii de la IBM au reuşit să demonstreze că putem stoca în mod stabil 1 bit de informație în exact 12 atomi iar atomi sunt în jurul nostru cu miile de miliarde! Deci nu de spaţii de stocare vom duce lipsa! Spaţiu de stocare pe harduri este atât de generos, încât în afară de proiecte speciale (imagini, video, games, etc), marea noastră majoritate nu vom ajunge să îl folosim în întregime prea curând aşa că practic nimeni nu mai șterge nimic! Soluţiile de cloud au facilitat şi mai mult acest proces, pentru câţiva dolari pe luna poţi dispune de 50 sau 100 GB online la pachetele low iar cei cu nevoi serioase pot stoca sute şi mii chiar de TB cu aceiaşi uşurinţă cu care copiem o melodie mp3. Odată dispărută problema spaţiului de stocare, pur şi simplu nu mai există nepărat o disciplină a optimizării lui: putem stoca oricât, oricând: dispunem practic de o memorie infinită!

Am putea să ne filmăm viaţă 24 de ore din 24, full HD şi deja dispunem de mijoace de stocare pentru asta! Practic ne putem documenta întreaga viaţă şi teoretic nu va fi nevoie să reţinem nimic: putem da rewind şi totul este acolo, bine indexat!

 

Memorăm mai mult ca oricând

Cine mai ţine astăzi minte numere de telefon? Oamenii nu mai memorează nici măcar numărul scurt de la taxi, pentru că avem apps şi deci nu mai este nevoie să îl ştim. Literalmente totul este disponibil în timp real pe net. Şi cu toate acestea, puţini realizează, însă memorăm mai mult ca oricând şi avem nevoie de o memorie bună mai mult ca oricând pentru că este mai multă informaţie, mai multă ca oricând de memorat! Toată cantitatea de informaţii de pe Planetă se dublează la fiecare câţiva ani iar noi trebuie să ştim tot mai multe! Nu mai memorăm numere de telefon este adevărat, dar memorăm în schimb o mulţime de alte informaţii pe care până acum 10 ani nu era nevoie să le ştim. Dacă ne ducem şi mai departe în timp, 99% dintre technologiile de astăzi nu existau acum 100 de ani şi erau SF acum 50: oamenii nu ştiau de conturi pe Facebook ori Linkedin, nu ştiau de likes ori de share, nici de memorii USB ori de găuri negre, nu ştiau de mp3-uri ori despre schimbarea climatică, nici despre misiunile pe Marte ori despre … (o lungă lista de invenţii). Amintiţi-va cât efort a fost necesare să vă învăţaţi un unchi sau un bunic să utilizeze calculatorul! Pentru noi pare evident şi banal dar este clar că nu este o informaţie moştenită genetic ci învăţată: bunicii nostril au mari dificultăţi să înţeleagă tehnologia modernă şi este nevoie de multă răbdare ca să înveţe! Orice persoană de cultură medie deţine astăzi un bagaj de cunoştinţe despre lume pur şi simplu copleşitor care l-ar transforma cu usurință într-o personalitate enciclopedică acum 500 de ani! Cu certitudine nu suntem experţi în toate domeniile despre care ştim dar ştim şi medicină şi chimie şi fizică şi atronomie şi matematică şi multe altele la nivele de cunoaştere fără precedent! Sigur, încă există analfabeţi, sunt ţări care încă se lovesc de această problemă, dar acestea sunt aspecte ce țin de politica mondială nu de capacitatea memoriei umane. Toate aceste cunoştinţe şi competenţe (precum utilizarea unui telefon) care ni se par astăzi implicite sunt în fapt cunoştinţe şi competenţe dobândite de-a lungul timpului şi reprezintă informaţii stocate în memoria noastră.

 

Memoria autobiografică

Dincolo de volumul de informaţii despre lume (memoria semantică), un alt volum uriaş de informaţii pe care îl memorăm este despre noi şi ce se întâmplă în jur (memoria autobiografică). Pentru că fiecare om generează informaţii, fiecare om este o sursă potenţial de ştiri datorită netului. Poate nu ştim cum îl chema, dar ne amintim de clipul de pe Youtube în care cineva se rostogoleşte de pe un deal într-un cauciuc de tractor! Ne amintim de comentarii şi observaţii de la prienteni din reţelele sociale, ştim ce au comentat şi zis despre noi. Zilnic procesăm cantităţi uriaşe de informaţii care trec prin memoria noastră. Poate nu le memorăm pe toate, dar toate lasă un imprint iar în condiţiile potrivite ni le putem reaminti mai mult sau mai puţin corect. Reţinem de asemenea sute şi mii de melodii şi hituri, muzică cât nici Bethoveen nu a avut ocazia să asculte (avem canelé TV ce difuzeaza muzică non-stop): ni le amintim pe toate, le recunoaştem cel puţin, fanii ştiu detalii, versuri, artişti, etc.

Se schimbă modul cum ne folosim memoria, dar de memorie avem clar nevoie ca niciodată! Ai grijă de memoria ta, dezvoltă-ți abilitățile de memorare și antreneaz-o asemeni unui mușchi! Nevoia de memorie este abia la inceput!


DESCOPERĂ TEHNICI ȘI METODE DE ANTRENAMENT PENTRU O MEMORIE PERFECTĂ