Puterea memoriei umane

Mnemotehnica oferă soluţii complexe şi extrem de puternice, până la nivelul la care campionii memorării pot reţine de exemplu zeci de mii de zecimale ale numărului PI (da, zeci de mii!) sau liste practic plictisitor de lungi de cuvinte sau imagini! Aceste tehnici însă necesită un antrenament specific la fel cum un sportiv de elită trebuie să se antreneze pentru Olimpiadă. Pentru cea mai mare parte a oamenilor, situaţiile cotidiene sunt cele care pun probleme şi acolo au ei nevoie de soluţii! Continuăm de aceea seria materialelor privind tehnici simple de memorare pentru viaţă de zi cu zi.

Ni se întâmplă nu de puţine ori să avem nevoie să memorăm rapid liste mai scurte sau mai lungi de activităţi, produse sau obiecte, clasicele liste de cumpărături, oameni, locaţii, etc. De exemplu trebuie să memorăm o listă de 12 persoane care vor fi invitate la un eveniment. Nu mai vorbesc de situaţiile clasice de învăţare pentru care listele de memorat sunt foarte diverse pentru fiecare domeniu în parte (de exemplu un student la medicină care trebuie să rețină toți muşchii spatelui).

 

Mnemotehnica Localizărilor

Este o tehnică foarte simplă cu aplicare imediată şi practic fără o pregătire prealabilă. Se mai nunește și Metoda Camerei Romane. În esenţă, trebuie să va imaginaţi camera preferată din casă: poate fi sufrageria, poate fi dormitorul, poate fi bucătăria ori biroul de lucru. Pentru că utilizaţi zilnic această cameră o puteţi vizualiza uşor, ştiţi cu certitudine unde se află aşezate diverse piese de mobilier, aveţi imaginea exactă a celor mai importante obiecte din cameră (sigur, nu va amintiţi unde aţi lăsat cheile, dar unde este şifonierul nu este o problema să ştiţi). Parcurgeţi deci în minte această cameră şi izolaţi o lista de obiecte care cu certitudine vor rămâne nemişcate mult timp! De exemplu lista ar putea fi: (1) dulapul de haine, (2) patul, (3) colţarul, (4) biroul şi (5) scaunul, (6) televizorul, (7) raftul de cărţi, (7) cuierul, (8) caloriferul, (9) fereastră şi (10) pervazul, (11) uşa către balcon, (12) tabloul de pe perete, (13) suportul pentru CD-uri, (14) veioza de pe birou…etc. De la caz la caz lista poate fi mai lungă şi cu uşurinţă poate ajunge la 20-25 de obiecte, mai ales dacă intrăm în detalii folosind piese de mobilier mai mici pe care fiecare le ştie. Practic nu contează ce alegeţi atât timp cât este în cameră şi este uşor de localizat.

Cu certitudine în orice cameră se găsesc minim 10 obiecte reprezentative de care vă este extrem de uşor să va amintiţi în ordinea dispunerii lor pentru că le vedeţi zilnic şi poate de ani de zile în acelaşi loc. Dacă tabloul de pe perete este o bună alegere, un obiect precum cana de cafea, dacă nu este mereu aceiaşi şi în acelaşi loc, nu este o alegere la fel de bună pentru că este mutate continuu. Pentru ca mnemotehnica să funcţioneze este nevoie de obiecte staţionare.

 

Ancorele de memorie

Lista construită mai sus se numeşte lista de ancore deoarece fiecare obiect de pe această listă este un termen ancoră, un “cârlig” pentru ceea ce urmează să reţinem. Cu cât lista ancorelor este mai clară şi mai uşor de reamintit, cu atât mai bine va funcţiona reamintirea termenilor pe care trebuie să îi memorăm.

 

Memorarea listelor folosind Principiul Asocierii

Această metodă recurge la Principiul Asocierii deoarece s-a constat că ne reamintim foarte uşor ceva ce am asociat prealabil cu altceva. De exemplu ne amintim uşor de copilărie dacă ne uităm la o poză cu bunicii sau dacă ne cumpărăm o bicileta Pegas. Ne amintim uşor de un coleg de clasa dacă ne gândim cine în ce banca stătea. Ne amintim uşor o figură sau o persoană dacă ne amintim de evenimentul unde am întâlnit-o prima dată sau cel mai recent. Şi ne amintim mai uşor un cuvânt atunci când avem un lapsus dacă ne reamintim litera cu care începe (de altfel această este şi o tehnică folosită de mulţi pentru a-şi aminti ceva – iau alfabetul la rând, litera cu litera sperând că una sau alta să declanşeze reamintirea.). Să zicem că primele 4 cuvinte din lista de memorat sunt (1) cravată (să cumpar o cravată pentru un cadou), (2) spălătorie (să duc maşina la spălat), (3) Colet (să ridic un colet de la Poștă), (4) Elena (să o sun pe Elena) (sigur lista poate fi oricât de lungă). Această mnemotehnica recomandă să realizăm asociaţii între fiecare item de memorat şi fiecare ancora din lista noastră. Astfel rezultă un număr de perechi egal cu numărul itemilor de amintit, perechi din care întotdeauna o jumătate ne-o amintim cu certitudine fiind obiectul din camera noastră:

  • Perechea 1: Dulapul de haine + Cravată
  • Perechea 2: Patul + Spălătorie
  • Perechea 3: Colţarul + Colet
  • Perechea 4: Biroul + Elena

Urmează să realizăm rapid nişte asociaţii în minte, ceva interactiv dacă este posibil astfel încât să facem ca cele două obiecte să interacţioneze într-un fel sau altul. Cu cât asocierea este mai neobişnuită cu atât va fi mai uşor de amintit. De exemplu:

  • Perechea 1: Dulapul de haine + Cravată: ar fi foarte simple să ne imaginăm o cravată într-un dulap, dar ar fi în acelasti timp foarte banal. Mai interesant pentru memorie ar fi să ne imaginăm un dulap plin cu 1000 de cravate sau un dulap pictat cu desene ce reprezintă cravate, sau chiar o cravată uriaşă care ocupă tot dulapul!
  • Perechea2: Putem să ne imaginăm că Patul rulează pe un fel de roţi sub suflantele cu apă de la Spălătorie
  • Perechea 3: putem să ne imaginăm un Colet uriaş verde fluorescent care stă ”tolănit” pe Colţar
  • Perechea 4: putem să ne-o imaginăm pe Elena lucrând la Birou sau chiar dansând pe birou!

Acest proces poare părea la prima vedere foarte complicat dar în fapt vorbim de câteva secunde de care este nevoie pentru a crea fiecare asociere în parte! Lista de ancore este deja în mintea noastră iar pentru asocieri de obicei prima idee este şi cea mai bună! Experţii care utilizează această tehnică pot memora uşor sute de itemi investind maxim 1-2 secunde pentru fiecare pereche (pentru a realiza liste mai lungi de ancore puteţi folosi mai multe camere din casă).

Metodă Localizărilor este folosită cu succes de mii de ani, fiind descrisă în lucrările oratorilor din perioada antică. Aceştia foloseau această mnemotehnica pentru a reţine discursuri lungi şi a-şi realiza ”notiţe” mentale, într-o perioadă în care scris-cititul era pentru mulţi un lux.

Astăzi că şi atunci, poate fi folosită pentru a reţine liste mai scurte sau mai lungi de termeni cheie şi încă în ordinea în care au fost memoraţi! Folosind această metodă puteţi reţine o listă de 100 de termeni în aprx. 3-4 minute, o performanţă uşor de atins chiar şi de către cineva fără experienţă! Este de ajuns să spun ”pat” ca să revină în memorie imaginea unui Pat pe roţi, plin de apă, trecând pe sub duzele unei Spălătorii auto! Experimente ştiinţifice solide au demonstrat că aceste asocieri sunt durabile în timp putând fi recuperate cu uşurinţă cuvintele cheie chiar şi după luni de zile!

Trebuie doar să încercaţi! Începeţi cu liste scurte cu 7-10 ancore şi exersaţi puţin. În scurt timp veţi ajunge să memoraţi lejer 50-70 de itemi în ordinea corectă fără nicio dificultate! Încercaţi, este simplu şi distractiv!


INTRĂ AICI PENTRU TEHNICI AVANSATE DE MEMORARE CARE SĂ TE AJUTE SĂ REȚII UȘOR TOT CE VREI!