De ce să apelăm la mnemotehnică?

Mnemotehnica este o disciplină complexă ce oferă multiple mijloace pentru a reţine mai uşor informaţiile, de la techici foarte simple care practic se pot învăţa pe loc şi nu necesită niciun fel de antrenament, până la tehnici mai sofisticate pentru care antrenamentul poate dura săptămâni sau chiar luni!

Continuăm seria articolelor referitoare la sfaturi şi sugestii pentru reţinerea unor informaţii dn viața de zi de zi, referindu-ne deci la tehnici simple şi uşor de aplicat dar extrem de utile şi benefice.

 

Memorarea numerelor PIN

Memorarea numerelor este o provocare în general, sigur, cu cât mai lungi cu atât mai dificile! Astăzi nu mai este necesar să memorăm aşa multe numere, avem telefoane mobile sau tablete, etc practic în permanentă cu noi. Totuşi, există numere pe care este bine să le memorăm pe dinafară: codurile PIN de la carduri sau cărţi de credit, respectiv 2-3 numere de telefon mai importante (de exemplu să putem suna pe cineva dacă pierdem telefonul).

Mulţi oameni au probleme să memoreze numerele PIN, pentru că sunt practic peste tot: pe telefoane, pe tablete sau alte dispozitive şi evident pe carduri bancare, de credit sau chiar şi pe cel de sănătate mai nou!

Nu este de aceea neobişnuit să trebuiască să reţinem 4-5 pentru carduri şi 2-3 pentru dispozitive. Din raţiuni de securitate, aceste PIN-uri trebuie memorate şi nu scrise direct pe card sau într-un carnet! Memorarea unui singur număr PIN nu este nicio problemă pentru nimeni dar când vine vorba de 7-10 şi mai ales să ţii minte care în relaţie cu care card/dispozitiv funcţionează, atunci poate deveni mai dificil! Sigur, o soluţie simplă este ca toate cardurile să aibă acelaşi PIN (sunt însă şi situaţii când codul este generat automat şi nu poate fi modificat) dar riscurile de securitate în astfel de cazuri sunt mari pentru că dacă oricare dintre dispozitive sau carduri este compromis, trebuie rapid schimbat codul la toate celelalte!

Există o soluţie foarte rapidă de a memora un număr PIN în relaţie cu dispozitivul/cardul de care aparţine astfel încât să îl ţineţi minte toată viaţă şi fără nicio eroare!

Procedeul de mnemotehnică are doi paşi:

  • În primul pas se construiește ancora de memorie pentru numărul PIN
  • În al doilea pas se asociază acesta cu dispozitivul/cardul de care aparţine.

 

Construirea ancorei de memorie

În esenţă această etapă constă în a inventa o scurtă frază unde numărul de litere al fiecărui cuvânt reprezintă cifra pe care trebuie să o memorăm! Cum cel mai mare digit este 9, nu sunt probleme în a găsi cuvinte cu acest număr de litere (pentru zero se foloseşte litera “O”). Să facem un exerciţiu concret pentru un număr ales la întâmplare: 7236.

Este foarte simplu pentru cineva să reţină numărul construind o scurtă propoziţie precum:

  1. Socrate dă ore gratis
  2. Mariana ia oul galben
  3. Curmala de aur turcoaz

Este posibil ca astfel de fraze să sune “ciudat” dar acest lucru este chiar recomandat: una dintre regulile fundamentale în memorare este că cu cât ceva este mai special, mai aparte, mai ciudat, adică diferit, cu atât va fi mai uşor de reţinut!

Amintiţi-va acel tip de jocuri în care trebuie să observi diferenţele dintre două imagini şi cât de dificile pot fi acestea: ei bine, dacă informaţiile sunt asemănătoare, efortul memoriei de a le “distinge” de altele în vastul său depozit este mai mare! O informaţie banală, o frază obişnuită, un chip comun… se uită uşor! De aceea din contra, se recomandă în mnemotehnică să recurgem la asocieri neobişnuite şi la formule aparte, diferite. De exemplu, dacă toate propoziţiile (1), (3) şi altele l-ar avea toate că protagonist pe Socrate, atunci după un timp s-ar putea să fie dificil să va amintiţi frazele că fiind distincte. Acolo unde puteţi, gândiţi-va la situaţii şi persoane reale pe care le cunoaşteţi sau la vedete, atfel încât imaginea mentală să fie uşor de reperat pentru că este asociată unei experienţe personale. De exemplu Socrate poate fi personajul interpretat de actorul Ion Caramitru în serialul Liceenii sau poate fi marele filosof aşa cum vi-l amintiţi din cările de filosofie. Mariana poate fi o prietenă sau o rudă…etc!

O mică discuţie aparte trebuie purtată despre cifra zero deoarece pune unele probleme faţă de celelalte cifre pentru care am precizat că se foloseste litera „O”. De exemplu pentru numărul: 7036, propoziţia construită ar putea fi (4) “Somonul o ros undiţa” sau dacă se termină în zero: 7630: (5) “Somnul undiţa ros-o”. Dacă numărul PIN începe cu zero, sunt nenumărate propoziții ce pot începe cu O: O maşină mare albă!, O tocană pe foc, O dulce frumosa iubire.. etc. Dacă însă PIN-ul conţine doi de zero, de exemplu 5007? Acestea reprezintă cazuri aparte pentru care există mai multe soluţii:

  • Se ignoră un zero şi se construieşte o propoziţie din trei cuvinte (dacă sunt doi de zero oricine îşi aminteşte acest detaliu, important este să aibă de la ce porni în amintirea configuraţiei generale): Plita o găteşte (5007)
  • Se alege un cuvânt special cu doi de “o”: alcool, zoo, zoologie, cooperaţie.. etc şi se foloseşte în locul celor doi zero: Ionel alcool consumă! (rezervăm deci în minte cuvântul /alcool/ pentru astfel de situații)

Pentru orice alte combinaţii nu sunt probleme de construcție, variante de cuvinte pentru orice număr de litere se găsesc uşor (va puteţi uită într-un dicţionar sau pur şi simplu căutaţi pe net “ cuvinte cu X litere”, dupa nevoi!

 

Asocierea ancorei PIN cu un dispozitiv/card specific

Am văzut la pasul anterior cum să construim rapid (practic este vorba de câteva minute) o scurtă propoziţie prin intermediul căreia să “depozităm” pe viaţă in memorie un număr PIN. Ca să îl asociem corect însă cu dispozitivul sau cardul de care aparţine, se recurge la alt proces din mnemotehnică, cel de asociere. Să zicem că este vorba de un card de la o bancă: atunci pur şi simplu ne reprezentăm unul dintre sediile acelei bănci sau orice locaţie ne este familiară şi care ţine de acea bancă: poate fi filiala pe lângă care trecem zilnic în drum spre birou, poate fi bancomatul de la colţul străzii cu magazine, poate fi o siglă pe o clădire sau chiar sediul central al băncii (de obicei sunt clădiri impunătoare, vizibile, uşor de memorat). Ei bine, acestă locație va deveni contextul în care “plasăm” mental “acţiunea” din propoziţia construită la pasul anterior. De exemplu:

  • Socrate dă ore gratis/la sediul Băncii YYY (pe lângă care trec zilnic spre birou)
  • Mariana ia oul galben/şi îl aruncă în Bancomatul (de la colţul străzii cu magazine)
  • Curmala de aur turcoaz/stă atârnată de sigla de pe clădirea Băncii
  • Somonul o ros undiţa/care ieşea din vitrina filialei Băncii YYY… (vă imaginaţi o undiţă uriaşă care iese prin geamul sediului cu un somon în cârlig)

Dacă este vorba de un telefon sau alt dispozitiv, se procedează similar, construind o ”scenetă” în care apare și acest dispozitiv (de exemplu (1) Socrate dă ore gratis/de la telefonul meu…)Repet, cu cât aceste asocieri sunt mai ciudate şi mai originale, cu atât va fi mai simplu să le memoraţi, deci intenţionat sugestia este să căutaţi activităţi/propoziții neobişnuite şi de impact (această regulă se aplică în mnemotehnică de acum 2500 de ani, când a apărut această disciplină – este vorba de distinctivitatea memoriilor).

Semnificativ este faptul că după ce veţi petrece 4-5 minute pentru a crea aceste scenete, pur şi simplu NU le veţi mai uita niciodată!

Esenţial este ca aceste propoziţii şi asocieri să va aparţină, să fie creaţie proprie pentru că procesul de a le crea este el insuși esențial în rezultatul de a le memora! Pe de altă pentru este mult mai uşor pentru memoria umană (spre deosebire de computere) să reţină propoziţii, acţiuni, mici diverse situaţii ori povestiri, etc decât numere! Transformând un număr într-o propoziţie rezolvăm deci problema şi puteţi memora definitiv şi fără probleme 12-15 numere PIN în mai puţin de o ora! Nu mai spun că este fun! Succes!

Continuarea în articolul: Mnemotehnica (III): cum să reții sute de itemi în câteva minute!


DESCOPERĂ AICI MNEMOTEHNICI DE ÎNVĂȚARE PUTERNICE ȘI EFICIENTE PENTRU ELEVI ȘI STUDENȚI