O lume nouă

Parafrazând o vorba celebră, „Lumea nu mai este ce a fost” şi deci nici educaţia. Principalul factor care a schimbat radical faţa lumii a fost desigur internetul şi tehnologia mobilă. Mai mult decât politicul, acestea au creat punţi de legătură în toată lumea şi ne-au făcut pe toţi cetăţeni planetari, nu doar ai ţărilor în care trăim. Avem astăzi acces 24/7 la tot ce se întâmplă oriunde, din orice punct. O lume nouă are nevoie de un nou fel de a face educaţie: o lume nouă – o educaţie nouă!

 

Pokemon Go – Ce este?

O altă aplicaţie, un joc, face acum furori pe internet, Pokemon Go. Toată lumea îl joacă în USA, în principal tinerii însă, jocul înregistrând recorduri absolute de descărcare şi instalare! A reușit chiar să depășească platforme cunoscute și cu tradiție precum Twitter. În doar câteva zile de la lansare, jocul a atras nenumărate opinii fiind considerat un adevărat fenomen de social media. Pokemon Go mania a cuprins întreaga lume, pur şi simplu Niantic, creatorii jocului nu reuşesc să instaleze mai rapid servere pe cât de mare este cererea. Milioane de tineri în SUA îl joacă zilnic petrecând cu Pokemon Go mai mult timp decât cu orice altă aplicaţie pe mobil. Şi asta în doar câteva zile de la lansare. În România, jocul a fost lansat oficial și avem deja o bază solidă de jucători.

 

Realitatea Augumentată

Bazat pe un concept original de augumented reality, jucătorii trebuie să umble fizic prin oraş pentru a aduna pokemoni precum Pikachu, Charizard, Squirtle, Cubone sau Dragonite. Partea pozitivă a jocului este că te scoate din casă, te scoală de pe scaun şi te aduce în natură şi în oraş, vizitând landmark-uri şi zone de mare interes pentru că acolo se “ascund” aceşti pokemoni. În plus, poţi să te alături uneia dintre cele 3 echipe mondiale: Red, Blue sau Yellow şi să faci parteneriat cu alţi jucători pentru a prinde pokemoni.

Sigur, nu jocul face obiectul acestui articol ci fenomenul în sine şi impactul educaţional! Pentru că este un fenomen cu impact social, economic şi educaţional! Pokemon Go ne arată indirect care este viitorul şi către ce tindem! Interactivitatea, jocul şi modelele bazate pe gamification sunt elementele care captează tânăra generaţie şi de care avem nevoie şi în educaţie pentru a reuşi. Iată în continuare 5 caracteristici și beneficii ale jocului:

 

5 beneficii

  1. Este educaţional. Marea majoritate a Pokestops sunt plasate în locaţii alese cu grijă exact pentru valoarea lor educaţională, istorică şi arhitecturală. Unele locații sunt cunoscute şi altele mai puţin cunoscute, obligând practic jucătorii să descopere mai bine oraşul în care trăiesc. Mulţi părinţi au raportat deja că faţă de alte jocuri, Pokemon Go are o mai mare valoare educaţională și ajută la dezvoltarea unui spirit de explorator. Prin vizitarea periodică a unor locații, acestea se fizează mai bine în memorie.
  2. Necesită realmente mişcare fizică. Poţi ajunge în punctele desemnate doar parţial utilizând mijloace de transport public sau maşini. În cele mai multe cazuri, este vorba de parcuri, monumente, locuri în pieţe publice, etc. Este nevoie de mişcare fizică pur şi simplu. Într-o epocă a sedentarismului amplificat tehnologic (putem face totul pe net, nu mai este nevoie să ne deplasăm), sportul și mișcarea sunt mai necesare ca oricând: dezvoltă trupul și oxigenează creierul.
  3. Antrenează memoria şi necesită strategie. Memorie şi strategie pentru că fiecare pokemon îşi are propriile caracteristici şi puteri care trebuie cunoscute şi memorate pentru a şti ce pokemon angajezi în lupta cu alţi pokemoni. Având în vedere că sunt 151 pokemoni, este ca şi cum ar trebui să înveţi caracteristicile unui set unic de instrumente și 151 nu sunt puțini.
  4. Aduce oamenii împreună, la modul real, în lumea reală. S-a spus despre tehnologie că paradoxal izolează şi divizează, fiecare fiind absorbit în lumea digitală a propriului telefon/tabletă. Pokemon Go din contră, aduce oamenii împreună! Aceștia ajung să discute în jurul Pokestops despre cum să prindă ori să antreneze pokemoni. Dintr-o dată oamenii respectivi nu mai sunt străini! Mulţi apreciază sentimentul de comunitate creat cu această ocazie și își dezvoltă abilitățile de comunicare și relaționare. Mulți au relatat că și-au depășit timiditatea socială.
  5. Este fun și antrenant! Pe cât de arbitrar şi de stupid pare a fi să prinzi pokemoni – nişte personaje imaginare – până la urmă este un joc, nu se pretinde a fi altceva decât este. Toţi jucătorii au relatat că este o experienţă plăcută care îi relaxează, nu îi agită precum alte jocuri.

 

Pokemon Go și (posibilul) impact în educație

S-a spus despre Pokemon Go că a devenit, chiar dacă neintenţionat şi paradoxal, aplicaţia care a scos tinerii din casă în aer liber! Mai mult chiar decât aplicaţii sau gadgeturi sportive special gândite pentru acest scop! Tinerii sunt încurajați să exploreze! Publicaţii celebre precum Forbes au dedicat articole generoase subiectului. Au apărut inclusiv materiale care au arătat impactul pozitiv pe care jocul l-a avut pentru unii copii cu autism. Profesori renumiți de la universităţi celebre s-au pronunţat laudativ cu privire la joc.

Cel mai important însă, Pokemon Go este văzut ca începutul unei noi ere în modul în care interacţionăm cu telefoanele mobile şi cu lumea în general. Este vorba de evoluție: nu izolaţi, ci împreună, nu în spații închise, ci afară. Realitatea Augumentată va deveni cu certitudine de acum înainte un nou trend de care trebuie să ţinem cont şi în educaţie. Deja marile companii se gândesc cum pot amplifica și mai mult aceste caracteristici ale jocului. De exemplu pentru a învăța istorie, geografie, sociologie, psihologie, economie, etc. Acest mix între mobile/learning/gaming este interesant de urmărit!

Şcoala, în general, cunoaşterea, ar trebui să fie asemenea unui univers pe care îl explorăm împreună, îl descoperim, şi îl savurăm şi în care înveţi practic din orice interacţiune. Aceasta este lecția pe care ne-o predă Pokemon Go!

Vom vedea ce urmează!


CUM SĂ ÎȚI DEZVOLȚI MEMORIA! DESCOPERĂ AICI TEHNICI ȘI METODE DE ANTRENAMENT PENTRU O MEMORIE PERFECTĂ