Menține-ți creierul în formă
Vacanţa de vară este o perioadă excelentă de relaxare şi refacere după un an şcolar lung, plin de materii, teze şi examene. Vara ne odihnim, petrecem timp de calitate alături de cei dragi, ne vin idei pentru noi proiecte. A sta “degeaba” este ceva la fel de necesar precum somnul, reprezintă o necesitate biologică. Ca şi în cazul somnului însă, nu este indicat să “dormim” toată vara, echilibrul este cea mai bună strategie. De altfel, nimeni nu ar putea sta realmente degeaba 3 luni de zile, ar fi un chin. Ceva trebuie să facem, important este mixul de activităţi de vară pe care le alegem. Nu doar să faci ceva, orice, la întâmplare, doar să treacă timpul. Trebuie ca aceste activități de vară să nu fie o corvoadă în sine, dar să fie totuşi antrenante, interesante, interactive, captivante şi fun. Este totuşi vacanță! Aşa că, pe lângă activităţi precum vizita la bunici, tabere la munte sau la mare, cu familia sau cu prietenii, excursii în străinătate sau similar, ce poţi face când stai acasă? În afară de jocuri pe calculator sau pe telefon, TV, internet, chat, etc. pe care le facem oricum mai tot timpul şi de la care eventual poţi să iei o pauză?
20 de activități de vară pentru copii
Iată în continuare o listă de 20 de sugestii de activităţi de vară pentru copii care însă au şi rolul de a-ți menține creierul activ şi în formă maximă! Începe un alt fel de călătorie!
Investește în dezvoltarea personală
- Alege-ţi domeniul în care vrei să devii cel mai bun din lume! Este o treabă foarte serioasă să ştii ce vrei şi să vrei să fii numărul 1! De ce să fii mediocru în 10 domenii când poţi să fii remarcabil într-unul singur? Mozart în muzică, Picasso în pictură, Hugo la scris, Steve Jobs la marketing şi tehnologie, Bill Gates în software, Mark Zuckerberg în Social Media… etc sunt numeroase exemple mai vechi sau mai noi de oameni care au excelat în domeniile lor, motiv pentru care au rămas în istorie. Dacă nu te-ai născut însă cu talentul lui Mozart, să ştii ce vrei de la 3 ani, o astfel de alegere nu se face peste noapte. Scrie o lungă listă cu ce îţi place să faci şi vezi ce anume te vezi făcând şi peste 30 de ani cu aceeaşi pasiune și redu-o la esențe!
- Începe un Jurnal personal în care să îţi notezi gânduri, reflecţii, observaţii, idei și concepte. Nivelul de superficialitate la care s-a ajuns astăzi se datorează şi fricii de sine, lipsei de dialog interior. Ori jurnalul reprezintă un excelent moment de introspecţie şi cunoaştere de sine. Până la urmă de aici vin toate, iar cei care se cunosc pe sine reuşesc! Faptul că trebuie să formulezi un gând în scris te ajută să precizezi mai bine acel gând şi îi conferă un plus de concreteţe care îl aduce mai aproape de realizarea efectivă. În plus jurnalul te ajută să îţi cizelezi capacităţile discursive, vocabularul, expresivitatea şi abilităţile de comunicare și în general este un excelent instrument de dezvoltare personală.
- Aliază-te la o campanie sau o iniţiativă din zona ta de interes şi contribuie ca voluntar. Poate vrei să contribui pe zona ecologică, ori socială. Poate îţi plac animalele. Orice ai vrea să faci, voluntariatul reprezintă un mijloc excelent de a te dezvolta personal, de a face ceva bun şi bine, de a intra în contact cu noi oameni şi de a-ţi deschide o poartă către noi oportunităţi. În plus, capeţi experienţă şi primeşti recomandări pe care le poţi ataşa la CV sau la aplicaţiile tale educaţionale pentru universităţi din străinătate.
- Începe proiectul la care te gândeşti de mult. Poate de mult timp ai un proiect al tău la care te gândeşti şi de care nu ai avut timp. Unii vor să picteze, alţii să scrie, alţii vor să înveţe un nou limbaj de programare ori ştiu deja şi vor să scrie un program anume. Unora le place robotica, altora gătitul… etc. indiferent care este domeniul tău, dacă asta vrei să faci, dacă ai acest proiect în minte de mult timp, nu-l mai amâna. Dacă îl tot amâni s-ar putea să nici nu îl mai faci vreodată. Tu te-ai mai juca acum cu jucăriile de bebeluş? Toate se fac la timpul lor.
- Mergi şi vizitează 2-3 universităţi. Dacă îţi doreşti să studiezi în străinătate, foloseşte acest timp pentru a-ţi defini alegerea. Contează mult să vezi spaţiul respectiv, să vorbeşti cu cei pe care îi întâlneşti acolo, să strângi informaţii de la faţa locului. Sigur, mai trebuie şi să fii admis/ă dar când ştii ce vrei, se rezolvă (iar a vedea cum este pe viu acolo, ajută motorul motivaţional)!
Învață ceva nou
- Dezvoltă-ți abilitățile! Învaţă un nou skill din zona skill-urilor care te ajută să te dezvolţi apoi mai repede şi uşor. De exemplu înscrie-te la un curs de dezvoltarea memoriei ori învaţă despre public speaking ori înscrie-te la un curs de citire rapidă ori scriere creativă… etc. Acestea sunt abilităţi de care vei avea nevoie toata viaţa şi pe care acum ai timp să le studiezi.
- Învaţă să cânţi la un instrument! Studiile arată că cei care ştiu şi pot să cânte la un instrument sunt mai inteligenţi şi imaginativi. Poate că nu vei ajunge un virtuoz doar cu abilităţile formate într-o vară, dar nu acesta este scopul. Important este că vei activa arii ale creierului altfel amorfe şi vei crea noi conexiuni la nivel cerebral. Iar muzica este oricum un limbaj universal, te pune în contact cu ţine însuţi şi îţi va permite să îți manifeşti creativitatea. Astăzi există numeroase aplicaţii pe telefonul mobil care te pot învăţa să cânţi la diverse instrumente iar YouTube este plin de exemple. Alege instrumentul preferat şi încearcă!
- Învaţă limba Chineză. În general, învaţă o limbă străină. Cum Engleza, Franceza, Germana se studiază deja în sistemul de învăţământ, o limbă interesantă şi, zic mulţi analişti, de viitor, o reprezintă limba Chineză. Interesantă ca şi structură, complet diferită de limbile europene, limba Chineză deschide poarta către 1.5 miliarde de oameni şi o istorie mulţi-milenară, putând să însemne şi o listă întreagă de oportunităţi nebănuite în viitor.
- Mergi într-o tabără de survival skills. Cine nu a auzit de celebrul Bear Grills? Abilităţile de supravieţuire reprezintă un set aparte de competenţe de care nu se ştie niciodată când ai nevoie. Dacă va trebui vreodată să faci focul cu două beţe? Utile sau nu în lumea modernă, cursurile de survival reprezintă un excelent mod de a învăţa lucruri noi, de a-ţi cali trupul şi mintea, de a-ţi dezvolta personalitatea şi a te cunoaşte mai bine prin confruntarea cu propriul sine nu mai vorbim de latura de fun!
Fii creativ/ă
- Începe o colecţie. Ceva fun şi interesant, ceva ce îţi place ţie. Vei descoperi rapid că un colecţionar adevărat devine un expert în acel domeniu. Că este vorba de timbre sau roci, bile de marmură, meteoriţi, etichete, poveşti sau experienţe… colecţionarul are disciplina de a cauta şi aduna şi implicit de a învaţă despre ce colecţionează. În plus vei învăţa să fii selectiv/ă şi îţi vei dezvolta capacitatea de analiză pentru că nu orice obiect este bun pentru colecţia ta. Nu trebuie să fie o colecţie mare cât trebuie să fie o colecţie de calitate. În plus, poate chiar ajunge să valoreze ceva!
- Citeşte un roman SF. Poate nu eşti pasionat/ă de acest gen dar romanele SF bune reprezintă o poartă deschisă către viitor şi către universuri nebănuite. În plus, SF-ul dezvoltă imaginaţia, expandează lumea interioară, te ajută să gândeşti mult mai amplu şi mai îndrăzneţ. Sunt multe romane SF bune publicate şi în România de marile edituri. Pur şi simplu alege un roman premiat (cele cu Hugo sau Nebula merită garantat să fie citite).
- Scrie poezie. E uşor a scrie versuri/ Când nimic nu ai a spune/ Înşirând cuvinte goale/ Ce din coadă au să sune! (Eminescu). Nu este uşor să scrii o poezie, adică nu doar rime potrivite. O poezie este purtătoarea unui mesaj, are o structură internă. Încearcă deci să scrii o poezie: poate este doar pentru tine ca un exerciţiu de creativitate. Sau poate o vei dedica iubitei/iubitului şi îi vei câştiga inima?
- Încearcă să inventezi ceva. Orice, dar trebuie să fie pe bune! Poate fi ceva simplu precum un nou tip de pizza sau poate fi ceva mai sofisticat precum un aparat ori un dispozitiv care îmbunătăţeşte viaţa oamenilor. În prima fază nu îţi pune problema realizării efective. De exemplu s-ar putea să nu ai resurse să realizezi fizic prototipul unui nou tip de aspirator, dar contează conceptul. Faptul că îţi pui mintea la contribuţie şi încerci să vii cu ceva nou, fie şi în joacă, reprezintă unul dintre cele mai puternice mijloace educaţionale. Multe dintre marile afaceri contemporane au plecat mai în joacă mai în serios de la proiecte de vară şi mici “inovaţii”. Tu ce poţi să inventezi ca să schimbi lumea?
Fă ceva fun!
- Redecorează-ţi camera. Spaţiul are un rol important şi o influenţă implicită asupra modului în care gândim şi asupra stării sufleteşti. Dacă nu s-a mai schimbat de mult nimic în camera ta, atunci este un bun moment să o faci. Dacă este dezordine, atunci începe prin a face ordine. Ordinea exterioară induce ordine interioară la fel precum dezordinea interioară se reflectă în dezordinea exterioară. Dacă este deja ordine, atunci schimbă: mută poziția unor obiecte, pictează un perete, vino cu ceva nou! Vei vedea rapid diferenţa: îţi vor veni idei noi! Nevoia de nou este la fel de puternică precum celelalte nevoi fundamentale, până la urmă nu degeaba marile companii tehnologice scot acum o versiune nouă din orice la fiecare 6 luni!
- Dacă nu faci deja, fă sport şi mişcare în aer liber. Lista sporturilor de vară este practic nesfârşită şi ai de unde să te inspiri. Mulţi tineri se plâng că din cauza şcolii nu le rămâne prea mult timp liber, printre meditaţii, teme, lecturi suplimentare, olimpiade, hobby-uri…şi ce taie ei de pe listă? Exact sportul pentru că în adolescenţă oricum arăţi bine şi totul vine uşor! Este însă demonstrat că nimic nu ajută mintea mai mult decât un trup viguros şi tonificat prin sport aşa că iată ocazia perfectă să recuperezi. Mișcarea în general și o viață activă ajută, dacă nu vrei să faci un sport anume! Pentru că tot vorbim de activități de vară, Pokemon Go, noul joc vedetă la nivel internațional, combină excelent partea de fun cu partea de mișcare și explorare a orașului! Încearcă, poate îți place?
- Strânge nişte prieteni şi montează o piesă de teatru. Dacă ai înclinaţii actoriceşti, vara este o ocazie minunată să montezi şi regizezi o mică scenetă. Îţi vei dezvolta abilităţile de comunicare, de expresie, vei învăţa să lucrezi în grup, să conduci o echipă! Vei învăța să te adaptezi la cei din jur, îţi vei dezvolta memoria şi inteligenţa emoţională, îţi vei înfrunta frica de a vorbi în public şi desigur, vei încânta audienţa!
- Realizează o “capsulă a timpului”. Acest tip de proiecte sunt foarte populare afară unde se încep de la vârste foarte mici. Capsula timpului reprezintă practic o colecţie de itemi şi obiecte pe care le selectezi, le pui într-o cutie şi le îngropi împreună cu un mesaj al tău pentru tine cel/cea din viitor. Vei deschide cutia peste 10-15 ani şi va fi ca şi cum ai fi “îngheţat” prezentul. Cel mai important la capsula timpului este selecţia atentă a obiectelor! Fiecare trebuie să fie purtătorul unei semnificaţii, pentru alegerea fiecăruia trebuie să ai un motiv. Şi desigur mesajul! Oare ce mesaj îţi vei trimite în viitor?
Încearcă să câștigi niște bani de vară (și nu numai)
- Ca o alternativă la voluntariat sau în paralel, poţi să te înscrii într-un program de internship. Fie în România, fie afară, multe companii oferă tinerilor ocazia ca peste vară să “lucreze” şi să înveţe ceva nou. Vei deprinde noi abilităţi tehnice, vei învăţa despre domeniul pe care l-ai ales, vei învăţa management şi leadership. Unele intership-uri sunt plătite decent şi iată poţi face şi ceva bani de buzunar iar la final rămâi şi cu o recomandare pentru CV sau pentru dosarul de admitere la facultate. Astfel de experienţe extra-curriculare sunt foarte apreciate mai târziu.
- Dacă tot începi un jurnal, sau dacă vrei o alternativă, lansează un Blog. Sau un Vlog. Poate fi un excelent proiect de vară să ai propriul site, să îl administrezi şi cine ştie? Poate deveni ceva puternic! Ai văzut câte milioane de fani au unii tineri vloggeri din afară?
- Încearcă să faci bani dintr-o afacere de vară. Antreprenoriatul reprezintă viitorul spun specialiştii şi niciodată nu este prea devreme să începi. Să nu uităm că unele dintre cele mai mari afaceri ale momentului (Google, Apple, Microsoft, Facebook, etc) au fost pornite de foarte tineri antreprenori! Mulți erau studenți când au început din garajul părinţilor pentru ca astăzi aceste companii să valoreze sute de miliarde de dolari! Fie că este vorba să produci îngheţată pe care să o vinzi vecinilor ori ceva foarte serios, vei avea parte de o provocare grozav de incitantă! În plus vei trăi o bucurie de nedescris când vei reuşi să îţi vinzi produsele!
Dacă ai și alte idei de activități de vară, fă o listă a lor și alege repede! Cu atâtea idei de proiecte, vacanța îţi va părea prea scurtă, garantat!! Mult succes şi have fun!
DESCOPERĂ AICI CUM SĂ ÎȚI DEZVOLȚI INTELIGENȚA ȘI SĂ ÎȚI ACTIVEZI POTENȚIALUL COGNITIV NEFOLOSIT