Am un stick USB, mai am nevoie să memorez ceva?

Aparent, nu ne mai folosim memoria la fel de mult! Nu mai este necesar să memorăm numere de telefon (mulţi nu îşi ştiu nici propriul număr), avem calculatoare puternice, acces la internet aproape non-stop şi de oriunde. Putem accesa zeci de GB de informaţii şi materiale pe un stick sau card cât degetul mic, informaţia este mai accesibilă că oricând! Deci ne putem lipsi de memorare? Nu mai memorăm numere de telefon, dar nu ne ajută cu nimic dacă informaţia este acolo afară şi nu în capul nostru, aşa cum nu ajută deloc pe cineva însetat, rătăcit în mijlocul deşertului vara, că la 100km de exemplu se află un oraş cu oricâtă apă doreşte!

Faptul că există informaţie şi este disponibilă nu înseamnă nimic pentru cineva care se află aici şi acum în sala de examen şi trebuie să răspundă la un test grilă! Nu te ajută cu nimic dacă informaţia este disponibilă dar tu nu o cunoşti pentru că în continuare ce face deosebirea între oameni şi ce îi face pe unii performeri în faţă altora este că primii ştiu şi pot la un moment dat bine specificat iar ceialti nu!

De ce? Pentru că accesibilitatea este un mecanism universal, informaţia este accesibilă relativ pentru toţi şi atunci diferenţiator rămâne în continuare doar ce ştii să faci! Toţi avem acces la informaţii, dar doar unii iau Nobel pentru ceea ce ştiu şi pentru ce au descoperit!

 

Avem nevoie de memorare mai mult ca oricând!

Exact pentru că suntem înconjuraţi de un ocean informaţional avem nevoie de memorie mai mult ca oricând! De ce? Pentru că informaţia s-a înmulţit exponenţial şi apar idei, concepte şi materiale noi în fiecare minut! Dacă cineva vrea să fie cu adevărat la zi cu ce se întâmplă în domeniul sau are mult mai multe materiale de parcurs şi reţinut decât în trecut! Ritmul cunoaşterii s-a accentual, iar până vom inventa şi folosi cipuri de memorie care să ne transforme instantaneu în experţi pe un domeniu sau altul, trebuie să ne bazăm pe memoria proprie! Dar cât de mult putem ţine minte? Nu există cumva riscul să “ne explodeze capul”? Cât putem memora în mod realist şi care sunt limitele memoriei umane? Vestea bună este că memoria umană este departe de a-şi atinge limitele!

 

Mari oameni, mari memorii

Înainte de a vedea câtă informaţie efectiv poate reţine mintea umană, este util să trecem în revista câteva dintre reuşitele unora dintre cei mai cunoscuţi oameni că având capacităţi de memorare deosebite. Prin comparație vom realiza astfel cât de mult putem de fapt memora:

  • Seneca (4 i. HR-65 d. HR): Filosof român, actor, tragedian, orator – figura intelectuală de prim ordin a primului secol. Realizările sale în domeniul mnemotehnicii au fost uimitoare. Fiind un mare orator, Seneca a deprins încă de la început, la perfecţie, Artă Memoriei. Astfel, se spune despre el că cifra memoriei sale era 2000 (putea reţine 2000 de cuvinte în ordine).
  • Mozart (1756-1791): Compozitor austriac, unul dintre cei mai mari compozitori ai tuturor timpurilor, un titan al muzicii clasice, a uimit lumea întreagă la o vârstă extrem de fragedă! O întâmplare care l-a făcut cunoscut din acest punct de vedere, a fost transcrierea exclusiv din memorie a piesei de cor Miserere, de Gregorio Allegri, aflată în proprietatea Vaticanului, piesă a cărei partitura era secretă, astfel încât nu putea fi interpretată şi auzită decât la Roma. Mergând cu tatăl sau la concert, micul Mozart a audiat o singură dată piesă respectivă. A fost suficient pentru că apoi să o poată transcrie integral şi fără eroare, numai din memorie!
  • Gauss (1777-1855): Unul dintre cei mai mari matematicieni ai tuturor timpurilor, a revoluţionat matematică timpului sau, depăşind toate teoriile şi metodele sec.18. Încă de la o vârstă foarte fragedă a dovedit o apetenţă deosebită pentru numere, fiind unul dintre promotorii algebrei. Se cunoaşte despre el că avea o memorie fenomenală a numerelor, reţinând cu uşurinţă orice fel de formule şi ştiind pe dinafară primele zecimale ale tuturor logaritmilor.

Am prezentat 3 exemple diverse, din arii diferite tocmai pentru a înţelege valenţele remarcabile ale memoriei şi faptul că nu vorbim de capacitate de memorare doar „conceptuală” ci practic în orice domeniu şi cu informaţie şi conţinut de orice natură.

Performanţele privind memorarea în prezent sunt însă şi mai impresionante!

(vezi continuarea acestui articol AICI)


DACĂ VREI SĂ ÎȚI DEZVOLȚI MEMORIA ȘI SĂ BENEFICIEZI LA MAXIM DE REMARCABILA SA CAPACITATE DE STOCARE, ÎNSCRIE-TE LA CURSUL NOSTRU AICI!