Andrei studentul…

Andrei este student la ASE în anul III şi deja începe să realizeze că uşor, uşor ceva se schimbă. Anul I de facultate a fost de acomodare şi a însemnat pasul spre independenţa personală, a fost muuult fun dar şi trecerea către un nou sine, mai adult!

În anul II Andrei a observant că s-a maturizat, că a început să aibă cu adevărat opinii clare în ceea ce priveşte anumite subiecte şi că sunt multe, multe oportunităţi interesante în viață şi că toate sunt atractive. Dacă însă vrea să facă măcar jumătate din câte i se par interesante, atunci Andrei realizează că trebuie să schimbe abordarea în ceea ce priveşte învăţarea şi propriul viitor. Nu pentru că materiile au devenit neapărat mai grele ci pentru că vrea mai mult de la sine. Nu pentru că brusc a început să îi pese de note, ci pentru că a început să îşi dorească să ştie ce are cu adevărat nevoie să ştie.

Oare ce să fac…

Andrei se gândeşte că se conturează deja 2-3 direcţii importante privind cariera sa şi este tot mai interesat de consiliere vocaţională: pe de o parte, ar putea fi interesant să se angajeze la companiile care îşi fac simţită prezenţa în facultate, de la marile firme de audit până la multinaţionalele din FMCG. Andrei ştie că are calităţile personale necesare, dar ştie şi că sunt mulţi alţii la fel de buni dacă nu chiar mai buni decât el şi că mai are de învăţat. Pentru a căpăta ceva experienţă, Andrei se gândeşte să se angajeze temporar sau cu timp parţial sau să intre la un internship. A mai lucrat, diverse joburi vara la mare, agent de vânzări, două luni într-un call-center, etc… dar ştie că aceste experienţe, deşi l-au învăţat foarte multe, au fost mai degrabă pentru bani de buzunar. Andrei îşi doreşte mai degrabă ceva serios, în zona vocaţională de interes, ceva pe business sau marketing, ori poate pe financiar. Încă nu s-a hotărât, iar asta îl sâcâie. Pe vremuri parcă ştia mai bine ce vrea…acum însă toate par posibile şi atât de atractive încât nu mai este sigur…

Să încep un mic business…?

Pe de altă parte, Andrei se gândeşte că ar putea încerca un mic business, singur sau cu 1-2 prieteni. Ştie că sunt programe speciale pentru cei la început de drum, ar putea lua cei 10.000 Euro pentru un SRL-D şi să încerce ceva. Sună atractiv, dar ce să încerce? Îţi trebuie totuşi o idee bună (iar el are prea multe 🙂 ) şi ceva experienţă. Poate punctul de vedere al unui specialist în consiliere vocatională este util, mai ales că Andrei vrea să reușească în orice își propune. O opinie obiectivă despre ce îî lipsește ar putea fi exact ce are nevoie….Dar, poate o soluţie este să mai acumuleze experienţă lucrând puţin într-o parte sau alta şi apoi să se orienteze. Se gândeşte deja că se aproprie Licenţa şi apoi nu ar strica un Master. Hmm…, când să aibă timp să le facă pe toate? Părinţii şi aşa îl întreabă de câte ori îl prind ce are de gând? Andrei are multe la care să se gândească!

Să apelez la consiliere vocațională …?

A auzit recent de un program de consiliere vocaţională şi de carieră pentru studenţi care include şi testare psihologică şi vocaţională. A auzit că este o experienţă foarte interesantă, când, aplicând o serie de teste, ai ocazia să te cunoşti pe tine mai bine, să îţi descoperi punctele tari şi mai puţin tari, şi cu aceste informaţii, să îţi alcătuieşti un plan personal de dezvoltare şi evoluţie. Andrei a auzit şi de prieteni care au luat-o pe un drum şi după un timp au renunţat ca să o ia pe altul. Poate părinţii le-au impus o anumită direcţie, poate ei nu au ştiut bine ce vor?? Şi nu ar fi o problemă, mai bine să realizezi ce vrei mai târziu decât niciodată, dar mai bine mai devreme şi din prima! Andrei ştie că nu are timp de pierdut, simte că are prea multe de făcut şi până la urmă, de ce să piardă 2-3 ani într-o direcţie greşită când în acelaşi timp, ar putea ajunge undeva, .. doar dacă ar şti încotro…?

Andrei se află în situaţia fericită de a decide pentru sine, părinţii îl încurajează să aleagă liber şi exact după preferinţe dar să aleagă înţelept. De bine de rău, Andrei este cel puţin sigur că nu vrea să schimbe domeniul! Dar apoi? Sunt zeci de direcţii în care ar putea merge! Ce să facă exact? În ce direcție să investească timp și efort? Cu aceste gânduri în minte, Andrei s-a decis să sune le numărul 0721364175 pe care l-a găsit pe internet pe acea pagină de consiliere vocaţională și să afle mai multe. Prima şedinţa de evaluare este gratuită, următoarele costă doar 79 lei şedinţa…

Cu ajutorul unui specialist în consiliere vocaţională Andrei poate economisi timp şi bani luând decizia corectă şi având certitudinea că este pe drumul cel bun. Nimic nu face cât siguranţa de sine că eşti pe drumul cel bun. Când ştii ce vrei cu adevărat, totul devin posibil!