Infobezitatea sau ce este Information overload
Tehnologia ne ajută mult prin facilitarea rapidă şi ubiquă la informaţia de care avem nevoie dar paradoxal, această facilitate nu ajută deloc memoria, din contra, o poate afecta negativ! De ce? Deoarece cu cât avem acces la mai multă informaţie, cu atât dăm de lucru mai mult memoriei și în general poate supra-solicita creierul!
Information overload (also known as infobesity or infoxication) refers to the difficulty a person can have understanding an issue and making decisions that can be caused by the presence of too much information (Wikipedia)
Ştirile vin continuu, valuri-valuri, de la mass-media până la social-media, suntem cufundaţi într-un ocean de informaţii pe care le ţinem minte în grade şi proporţii: ne amintim că acum 2 zile cineva a postat ceva, aflăm ce a mai făcut, pe unde a mai fost… toate aceste informaţii (adesea inutile) sunt depozitate în creierul nostru, pe termen mai lung sau mai scurt. Este o avalanşă de informaţii care, oricât de puţin ar poposi în memoria noastră, vin şi ocupă timp de “procesare” şi resurse cognitive de memorare care alfel ar fi fost alocate pentru sarcini mai substanţiale. Dacă un adult se simte copleșit, cu cât atât mai mult va fi impactată memoria copiilor.
Ce intră în memoria copiilor: trivia, cancan și non-știri
Memoria este unul dintre cele mai importante procese congnitive pentru că în lipsa ei, nu am fi cine suntem şi nu am putea face ce facem. Trebuie să avem grijă de memorie deci. Contrar însă acestui precept, ne solicităm memoria astăzi mai mult ca niciodată și evident memoria copiilor, insuficient maturizată și stabilizată are cel mai mult de suferit! Agresorul este informația în exces, de toate tipurile (vizuală, auditivă, kinestezică, etc)! Spune o vorbă din bătrăni: ce este prea mult strică!
Mai rău însă este că, pe lângă faptul că este (prea) multă, informația care ne asaltează mintea mai este și găunoasă, de slabă calitate și (foarte) adesea, inutilă, fiind compusă în mare parte din trivia, cancan şi non-ştiri.
Trivia refers to bits of information, often of little importance (Wikipedia)
De fapt, cum funcționează memoria?
Memoria este un mecanism ce funcţionează pe substrat biologic desigur, creierul nostru este un “computer” sau o “maşină”, dar una biologică ce consumă resurse şi se consumă. Pentru a memora o informație, creierul trebuie să „crească” o rețea de sinapse: informația este depozitată în sinapse. Creierul are nevoie de timp şi energie pentru a parcurge tot lanţul de procese care conduc la crearea şi depozitarea unei memorii şi, chiar dacă dispunem de o capacitate uriaşă de memorare al cărui maxim spun studiile poate fi cu greu spre niciodată atins, totuşi creierul, memoria au şi ciclurile lor şi nu pot fi turate la maxim continuu, mereu şi mereu. Au nevoie de odihnă, au nevoie de repaos pe care noi nu îl mai oferim.
Dacă memoria umană ar funcţiona asemenea unui stick USB, nu ne-ar pasă. Dar pentru că nu este mecanică ci biologică şi pentru că are şi o componentă involuntară (memorăm fără să vrem), avalanşa de informaţii trivia (de calitatea cărora memoria nu este conştientă, ea memorează ce îi dăm) este de natură să consume/epuizeze această funcţie inutil. De aici rezultă că de fapt există o limită a ceea ce putem memora, care nu este dată de “spaţiul de depozitare” ci de capacitatea de a aşeza “informaţiile pe raft” (de a constui sinapsele adică). Spre deosebire de un stick USB, memoria noastră este “în timp real”, creierul munceşte şi îşi construieşte depozitul/rafturile de stocat în funcţie de nevoie, nu sunt gata construite! Dacă primește prea mult, prea repede, pur și simplu nu poate face față! Asemenea unui copac, sinapsele se formează în timp, nu răsar instantaneu!
Concluzia este evidentă: orice informaţie pe care o memorăm, necesită timp şi procese specifice din partea creierului pentru a fi memorată. Cu cât aceste informaţii sunt mai numeroase, cu atât memoria are mai mult de lucru!
Cum impactează social media memoria copiilor
Pe de o partea avem cantitatea de informație la care este expusă memoria copiilor pe de altă partea avem calitatea acestor informații. Este foarte important care este informaţia la care ne expunem pentru că, voluntar şi involuntar ajungem să o stocăm, memorăm! Ajunge să fie parte din noi! Dacă este foarte mult trivia, atunci de ce să ne mai mirăm că “nu mai este loc” pentru Română, Matematică, Istorie sau Geografie? De ce să ne mirăm că mulți copii au dificultăți vizibile de concentrare, atenție și retenție? Repet, deşi capacitatea de memorare în sine este cvasi-nelimitată, procesul de memorare nu este instantaneu. Dacă am sta 24 de ore pe zi memorând şi tot nu am “umple” memoria, dar dacă am sta 24 de ore din 24 memorând, atunci cu certitudine ne-am epuiza funcţional în foarte scurt timp. Ca şi cu orice altceva în viaţă: putem merge oricât de mult şi de departe dar nu non-stop.
Social media afectează (în)direct capacitatea de memorare! Sunt disponibile deja o serie de studii stintifice şi referinţe în acest sens care demonstrează impatul negativ a ceea ce se numeşte “information overload” cauzat de social media.
Studiile efectuate până acum au demonstrat că:
- Social media afectează serios capacitatea de concentrare pe termen mai lung şi atenţia (care este o condiţie necesară a memorării) şi imediat apoi memoria, prin lipsa atenţie
- Social media este un distractor permanent şi extrem de puternic până la nivelul la care copii se (auto)întrerup de zeci de ori pe zi să verifice updates, fapt ce nu mai necesită nicio analiză privind impactul asupra memoriei lor
- Trivia şi non-ştirile ne fac să pierdem din vedere imaginea de ansamblu, este atât de mult “zgomot” pe canalele de comunicare încât cu greu mai putem înţelege ce se întâmplă cu adevărat iar lipsa de repere istorice fragmentează memoria, totul devine o ceaţă. Pentru a funcţiona eficient memoria are nevoie de jaloane/repere.
- Sunt studii care arată că memoria copiilor (tinerilor) se degradează rapid, chiar mai rapid decât se degradează memoria adulților ori a celor de vârsta a III-a, în mod natural ca urmare a îmbătrânii!
Avem de ales: decât să ne “mobilăm” mintea cu trivia mai bine depozităm ceva util! Din când în când este bine să trecem offline (sau să limităm timpul petrecut online) respectiv să triem calitatea informaţiei cu care intrăm în contact şi cu care, vrând-nevrând ne ocupăm memoria.
Ai grijă de memorie şi ea va avea grijă de tine! Evită să îţi blochezi mintea cu non-informaţii! Asta te oboseşte şi umple “depozitul” cu “junk”!