Prin tot ceea ce facem la Mentalio ne propunem să promovăm, să încurajăm și să dezvoltăm inteligența copiilor, aducând astfel în atenția Dumneavostră exemple demne de apreciere și inspirație și pentru alți copii. Este un mijloc de a influența comunitatea cu articole pozitive și de a arăta că pasiunea, munca și rezultatele bune ale copiilor sunt recompensate prin aprecierile Dumneavoastră, celor care ne citiți.
La numai 11 ani Brianna Stan se poate mândri deja cu un palmares impresionant de premii și recunoașteri. Vom enumera doar câteva dintre acestea, însă vă invităm să descoperiți în interviul de mai jos care sunt calitățile ce o definesc și lucrurile cu adevărat importante pentru ea.
BRIANNA STAN – 11 ani
PREMII ROBOTICĂ
- Medalie de aur – FirSTep-Science, Technology and Design Fair, Bucuresti – Sectiunea Little Scientist, proiect Sistem Meteoelectronic Online (SMO)
- Premiul 1, sectiunea Freestyle Robotica, Concursul National de Robotica, Cupa Chindiei Targoviste
- Premiul 1, sectiunea MicroSumo, Concursul National de Robotica, Cupa Chindiei Targoviste
- Premiul 1, sectiunea Urmaritor de Linie, Concursul National de Robotica, Cupa Chindiei Targoviste
- Medalie de argint – sectiunea Robotica MiniSumo, Concursul INFOMATRIX ROMANIA-etapa nationala
- Medalie de bronz – sectiunea Robotica MiniSumo, Concursul INFOMATRIX ROMANIA-finala internationala, Bucuresti
- Premiul 3, sectiunea Robotica, Festivalul Stiintei Bucuresti, Romania
PREMII PIAN
- Premiul 1 – Concursul de Interpretare Pianistica Iulia Hasdeu, Campina
- Premiul 1 – sectiune 4 maini, Concursul National de Interpretare Pianistica ‘Brave Claviaturi’, Bucuresti
- Premiul 1 – sectiune 4 maini , Festivalul International „HermannstadtFest”, Sibiu
- Premiul 2 – Concursul National de Interpretare pianistica ‘Muzica clasica’, Bucuresti
- Premiul 1 – Festivalul National de Interpretare Ecoul Pietrei Craiului, Zarnesti
- Premiul 1 Special – Sectiunea 4 maini, Concursul de Interpretare ‘Cei mai mici pianisti’
PREMII CANTO-MUZICĂ UȘOARĂ
- Trofeu – limba romana, sectiune de varsta 11-12 ani, Bran Music Fest, Bran
- Premiul 3 – Festivalul International Micul Print, Chisinau
- Premiul 2 – Festivalul International Bulgaria, Ruse
- Trofeul sectiunii Musical, Festivalul International „HermannstadtFest”, Sibiu
- Premiul 1 – sectiune limba romana, Festivalul International „HermannstadtFest”, Sibiu
- Premiul 1 – Talent Show, Bucuresti
- Trofeu – limba straina, sectiune de varsta 11-12 ani, Bran Music Fest, Bran
- Diploma de excelenta – Asociatia Culturala Meda Music, Oradea
- Premiul 2 – Prichindelul Cantacios, Bucuresti
- Premiul Special- Festivalul International Ti Amo
__________________________________________________________________________
Autoportret Brianna:
Mă numesc Brianna, am 11 ani, sunt elevă în clasa a 6-a la Liceul Internațional de Informatică București și în același timp urmez Școala Gimnazială de Arte nr. 4, secția chitară clasică-pian. Pasiunile mele sunt muzica și robotica, iar puținul meu timp liber se cam împarte între ele.
Alege câteva dintre cele mai importante realizări și povestește-ne pe scurt cum ai ajuns acolo.
Știu că la categoria realizări toată lumea începe să înșire premii, diplome, trofee și medalii, care de care mai colorate și strălucitoare, de aceea aș vrea să vorbesc de data aceasta despre altfel de realizări. Eu cred că cele mai mari realizări sunt experiențele speciale pe care le trăim. Dacă atunci când urc pe scenă văd câteva lacrimi furișate pe obrazul cuiva sau câteva scântei de bucurie în ochii oamenilor, dacă pentru 2-3 minute îi pot face să uite de problemele și grijile lor, atunci știu că am reușit. Dacă mai primesc și aplauze, iar după eveniment oamenii mă opresc să îmi mulțumească, atunci da, pot spune că am realizat încă ceva.
La robotică mi se pare fascinant faptul că mă învârt într-o lume a oamenilor “mari”, pentru că de fiecare dată ceilalți concurenți sunt de două ori mai înalți decât mine, iar cunoștințele lor sunt foarte avansate. Acest lucru mă face să îmi doresc mai mult. Echipele de robotică se ajută între ele la concursuri, chiar dacă în urmă cu câteva minute au fost adversari și dacă a fost prima dată când s-au văzut. Faptul că sunt acceptată în această lume este pentru mine o realizare mult mai mare decât medaliile câștigate.
‘Formula’ succesului tău este:
Susținerea familiei + profesori dăruiți + pasiune + muncă + MUZICĂ
Cum se îmbină muzica cu robotica și matematica?
Muzica este ceva cu care m-am născut, am avut-o și o voi avea mereu în sufletul meu, indiferent ce voi alege să fac mai departe. Muzica înseamnă creativitate dar și disciplină, libertate, atenție, concentrare, sentimente, formule matematice. Muzica este matematică ridicată la alt nivel și împletită cu ceea ce suntem fiecare dintre noi.
Legătura dintre muzică și robotică este creativitatea și cred că este una dintre cele mai importante calități pe care le putem cultiva.
Robotica este o lume oarecum a “băieților”, dar cred că am făcut parte din ea dintotdeauna. Mi-a plăcut întodeauna să meșteresc, am fost curioasă, iar evoluția tehnologiei din ultimii ani deschide oportunități uriașe pentru inteligența artificială. Vreau să fac parte din această lume a tehnologiei și lucrez deja la un proiect care îmbină muzica și robotica. În concluzie, de ce nu?
În afara de membrii familiei, care sunt persoanele din viața ta pe care le admiri cel mai mult?
În afară de familia mea și de profesorii de la școală, am în jurul meu câțiva oameni absolut extraordinari pe care îi admir foarte mult. Ei înseamnă foarte mult pentru mine și aș dori să îi amintesc: Fam. Mustățea Aurel și Mariana – profesori de muzică, Constantin Voiniciuc – profesor de robotică, Meda Horjan – profesor de canto, Victor Manz – profesor de informatică. VĂ MULȚUMESC!
Cum te pregătești să faci față emoțiilor și presiunii unei competiții?
Când eram foarte mică nu conștientizam importanța a ceea ce fac. După ce am mai crescut am început să am emoții foarte mari, mai ales că după ce ai câștigat există presiune și îți dorești să câștigi din nou. Acum sunt în faza în care încep să înțeleg că trebuie să mă bucur de experiența în sine și să înțeleg că sunt factori pe care îi putem sau nu controla. Când am emoții foarte mari fredonez. De curând am aflat ce se întâmplă atunci când cânți: crește puterea de concentrare și se îmbunătațește memoria, se reduce tensiunea arterială, se oxigenează creierul și plămânii din cauza respirației diafragmatice, se îmbunătațește postura corpului, se tonifică mușchii abdominali, crește imunitatea. Voi știați toate aceste lucruri?
Cum îți gestionezi timpul astfel încât să poți urma activitățile extra-școlare?
Timpul nu îmi ajunge niciodată și mărturisesc că îl gestionez destul de greu. De aceea mi-am propus să particip la cursul Managementul Timpului propus de Mentalio. Sunt sigură că alături de echipa Mentalio voi găsi soluții la programul meu încărcat.
Dă-ne câteva exemple de cărți care te-au inspirat și pe care le-ai recomanda copiilor de vârsta ta.
Îmi place foarte mult să citesc și aș vrea să recomand câteva cărți, poate mai puțin cunoscute, dar care m-au făcut să descopăr alt mod de a vedea lucrurile.
“Momo” este povestea unor hoți care fură timp, dar într-un fel este povestea fiecăruia dintre noi, de aceea vă invit pe toți să descoperiți această carte foarte specială.
“Numără stelele” este o poveste fascinantă despre prietenia adevărată, despre un altfel de curaj, despre responsabilitate, despre a vedea viața pe care o avem ca pe o șansă, pe care din păcate nu toți copiii o au.
“Dă mai departe” este o carte care ne învață că prin gesturi foarte mici putem contribui și noi la schimbarea în bine a societății în care trăim.
“Bunicuța hoțomană” este o carte care ne amintește tuturor de ce trebuie să prețuim bunicii.
“Povestea frindelului” este despre cât de important este să întâlnești un profesor care să creadă în tine, care să te motiveze și să te inspire.
Ce locuri ai vizitat și ți-au plăcut cel mai mult și de ce? Care este locul unde revii întotdeauna cu plăcere?
Am vizitat multe locuri speciale atât în România, dar și în străinătate. Cel mai mult m-au impresionat Muzeul Tehnic din Viena, Europa Park din Germania și evident Legoland. Revin însă întodeauna cu plăcere la Băile Felix, care pentru mine înseamnă DISTRACȚIE și bălăceală.
Cu ce personalitate din trecut sau din prezent ți-ar plăcea să stai de vorba și ce ai întreba?
Cel mai mult mi-ar plăcea să stau de vorbă cu Beyoncé. Aș întreba-o cât de greu este să fii acolo sus fără să îți pierzi capul și care sunt trucurile ei legate de acest lucru.
Care este cea mai frumoasă amintire legată de școală?
Cea mai frumoasă amintire legată de școală sunt aprecierile profesorilor care îmi dau încredere și mă motivează să merg mai departe.
Ce abilități consideri că ar trebui dezvoltate obligatoriu în școală și în prezent nu sunt incluse în programă?
Lucrul în echipă este foarte important, însă în școală suntem încurajați numai către performanța individuală. Pasiunea dincolo de rezultate obținute lipsește. Motivația și încrederea pe care ți-o acordă un profesor este destul de rară. Încurajarea creativității și a metodelor de studiu alternative (filmulețe, cursuri online, etc) ne-ar ajuta pe toți foarte mult.
Care consideri că sunt cele mai importante resurse ale unui copil de vârsta ta și cum trebuie să le gestioneze cel mai bine?
Cele mai importante resurse sunt Internetul și evoluția extraordinară a tehnologiei. Faptul că eu Brianna, 11 ani, România pot urmări online, gratuit, cursul unui profesor de la Stanford University sau MIT într-o după-amiază leneșă de duminică, este ceva fabulos. Pe de altă parte aceste resurse ne pot fura foarte ușor timpul, mai ales când joci ore în șir World of Tanks, de exemplu. Trebuie să știi când să te oprești.
Ce îți dorești pentru viitor, care sunt visele tale? Cum va arăta viața Briannei peste 10 ani?
Îmi doresc să fac parte din lumea inteligenței artificiale, să contribui și eu cu ceva cât de mic, să îmbunătațesc, să descopăr ceva. Peste 10 ani, aș dori să am propria mea companie în domeniul roboticii, unde să pot să fiu liberă să creez. În weekend mi-aș dori să cânt undeva.
Descrie-ne lumea ideală pentru tine.
Pentru mine în lumea ideală toți oamenii muncesc pentru exploatarea resurselor în folosul oamenilor, fie că vorbim de surse alternative de energie, fie de noi descoperiri ale fizicii cuantice. Poate ar trebui adunate în echipe de studiu internaționale cei mai buni specialiști din fiecare domeniu și împreună să căutăm soluții la problemele de acum. Poate granițele ar trebui să dispară pentru că toți oamenii sunt la fel!
Cum crezi că ceea ce vei face în viitor va schimba lumea din jurul tău?
Da, cu siguranță. În alegerea fiecărui proiect la care lucrez prima dată mă gândesc cum poate acel lucru să ajute oamenii. Îmi doresc să contribui și eu cât de puțin la îmbunătățirea calității vieții oamenilor.
Pune-ți o dorință pentru generația din care faci parte.
Mi-ar plăcea să fim noi prima generație cu care va începe colonizarea spațiului cosmic.
Mulțumim Brianna pentru acest interviu!